vakcina, dugovečnost, kinezi
Shutterstock
vakcina, dugovečnost, kinezi

Shutterstock

vakcina, dugovečnost, kinezi, Foto: Shutterstock

Masovna imunizacija stanovništva protiv kovida-19 u Srbiji uveliko je u toku, a svetski stručnjaci upozoravaju da organizam treba pripremiti za vakcinu, kao i da se određena pravila moraju poštovati nakon što se ona primi. 


ŠTA RADITI PRE IMUNIZACIJE?

Slatkiši

Dan pre primanja vakcine nije poželjno konzumirati velike količine šećera, kako bi njena efikasnost bila potpuna. Glukoza koja se ne potroši za stvaranje energije skladišti se u obliku glikogena u jetri, a pod dejstvom insulina može i te kako uticati na dejstvo cepiva za koje ste se opredelili. Pored slatkiša, ne preporučuje se ni kafa, jer sadrži kofein.

Lekovi

Lekove za kliničku depresiju, anksiozne i druge blaže psihičke poremećaje, nastale zbog poremećaja u lučenju određenih hemijskih supstanci u mozgu, nikako ne treba uzimati 24 sata pre odlaska na imunizaciju. Ne savetuju se ni lekovi koji produžavaju vreme krvarenja, kao što su „aspirin” i „andol”.

Solarijum

Možda će mladim damama biti teško, ali važno je da se uzdržite od odlaska u solarijum. Izlaganje UV zracima može uzrokovati slabije dejstvo vakcine na vaš organizam, pošto se zračenje na površini kože zadržava i do 24 sata.

Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Tetovaža

Ako želite da se pelcujete protiv kovida-19, stručnjaci savetuju da sačekate s tetoviranjem, jer se kana, koja se direktno nanosi na kožu, mora negovati određenim kremama 14 dana, a one mogu da prodru u kožu i utiču na razvoj antitela.

Jaja i mlečni proizvodi

Jaja i mlečni proizvodi su najveći alergeni, pa se preporučuje da ih ne jedete dan pre nego što ćete biti vakcinisani. Ukoliko ste alergični na njih, postoji mogućnost da na vas vakcina neće ni delovati.

ŠTA RADITI NAKON IMUNIZACIJE?

Vraćanje svakodnevnim aktivnostima

Po vakcinaciji treba sačekati petnaest minuta, kako bi medicinari mogli da reaguju ukoliko se brzo pojave nuspojave. Ovaj protokol važi i u Srbiji i u ostatku sveta. Naime, nakon primanja cepiva kod nekih ljudi se mogu pojaviti crvenilo i bol na mestu uboda, kao i slabija temperatura ili neka alergijska reakcija.

Energetski napici

Ne uzimajte energetske napitke, koji su puni šećera i drugih sastojaka, jer mogu uticati na dejstvo vakcine. Lekari ih generalno ne preporučuju ni kad je u pitanju terapija drugim lekovima.

Fizički napor

Neka svetska istraživanja su pokazala da veliki fizički napor, uključujući seks, može dovesti do smanjenja efikasnosti vakcine. Zbog toga bi, kako pokazuju pojedine studije, oni koji obavljaju teške fizičke poslove trebalo da se relaksiraju nekoliko dana nakon vakcinacije.

Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Maska

Nakon što primite vakcinu, niste zaštićeni. Antitela počinju da se proizvode tek posle nekoliko nedelja. Čak ni tada ne bi trebalo da bacite masku, jer vi možda ne možete da se zarazite, ali virusne čestice iz vakcine mogu dospeti u vaš nos ili usta, zbog čega možete zaraziti druge.

Dojenje

Uzročno-posledična veza između dojenja i vakcinacije protiv kovida-19 nije ispitana, pa upravo zbog toga stručnjaci apeluju da majke koje prime vakcinu ne doje dete. Stručnjaci navode da majke koje žele da prime vakcinu prestanu s dojenjem i pre nego što se podvrgnu imunizaciji.

ALKOHOL I CIGARETE ZABRANJENI PRE I NAKON IMUNIZACIJE
Alkohol

Alkohol svakako nije poželjan za organizam, ali se kod primanja vakcine posebno naglašava da je zabranjena njegova konzumacija 24 sata neposredno pre postupka. Alkohol se direktno izlučuje u organizam, a njegovo dejstvo se oseća posle 15 minuta, te organizam može drugačije reagovati na lek ako ste u alkoholisanom stanju. Ne uzimajte alkohol ni nakon što primite vakcinu, jer on smanjuje njenu efikasnost.

Cigarete

Ne pušiti dva sata pre aplikovanja vakcine! Iako pušači toga nisu svesni, nikotin u cigaretama se može zadržati u organizmu od tri do pet dana, te se nikako ne preporučuje da zapalite jednu dok čekate svoj red na vakcinaciju. Takođe, ni nakon toga dva sata ne bi trebalo paliti cigaretu.

Pročitajte još: