Šuma
Rina
Jeleni i srne, Foto: Rina

Ovo je tek početak projekta koji Lovačko udruženje "Kozomor" realizuje uz finansijsku pomoć države, a savremeno prihvatilište u selu Seništa kod Nove Varoši, dobijaće nove stanare svake godine.

- Jeleni su doveženi iz Vojvodine, sa njima i košutama, travu na Zlataru će pasti i jedno lane. Krajnji cilj ovog projekta jeste stvaranje stabilne populacije jelenske divljači na ovom prostoru, povećanje biodiverziteta, a samim tim i obogaćivanje turističke ponude celog zlatarskog kraja - rekao je Slobodan Ljubojević, koordinator projekta.

Planirano je da se u narednih tri do pet godina u ovo prihvatilište svake godine u zimskom periodu unosi po dvadesetak grla jelenske divljači različite polne i starosne strukture koja će se tu prilagođavati nekoliko meseci a zatim tokom jula, nakon teljenja bremenitih košuta, ispuštati u prirodu.

- Izvanredan životni prostor za jelensku divljač u Srbiji obavezuje sve lovne radnike, institucije i lokalno stanovništo ali i državne organe, da se ova divljač zaštiti i naseli na sve pogodne životne prostore u centralnom delu zapadne Srbije, čime bi kao društvo vratili dug prirodi - kaže Ljubojević.

Jeleni i srne, Foto: Rina

Oaza jelena u Seništima prostire se na površini od četiri i po hektara i opremljena je potrebnim lovno-tehničim objektima. Prihvatilište je bogato vodom, rastinjem i svim ostalim prirodnim uslovima za jelene, a istovremeno je povezano putevima i dostupno lovočuvarskoj službi radi kontrole i nadzora unete divljači.

Jeleni i srne, Foto: Rina

U ovoj oazi, jelenska divljač ovde će rasti, razvijati se, razmnožavati i širiti populaciju na prostoru sa kojeg je decenijama unazad istrebljena, zbog nemara čoveka.

Jeleni i srne, Foto: Rina

Pročitajte još: