Mobilni telefon
Alo.rs
Mobilni telefon, Foto: Alo.rs

Pre samo nedelju dana pojavila se nova verzija operativnog sistema iPhone telefona.

iOS 14.5 je doneo dosta novina, a najvažnija nova opcija koja je došla sa ovom verzijom je App Tracking Transparency.

Nedelju dana posle te verzije je stiglo novo ažuriranje koje je veoma važno jer iOS 14.5.1 ispravlja greške u ranjivosti koje mogu da omoguće hakerima da preuzmu komandu nad telefonom korisnika.

Kompanija Apple je u stranici za podršku za iOS 14.5.1 i iPadOS 14.5.1 istakla: "Obrada zloname0rno napravljenog web sadržaja može dovesti do proizvoljnog izvršavanja koda". Iz te kompanije su naveli: "Apple je svestan problema koji može da se aktivno eksploatiše".

Zbog toga je važno da posetite u opcijama Settings > General > Software Update kako bi ažurirali vaš telefon i onemogućili potencijalne maliciozne napade. Kada uzmemo u obzir ozbiljnost ovog propusta, potrebno je da instalirate iOS 14.5.1 verziju na vašem iPhone 6 ili novijem telefonu, i to je poželjno što pre.

Nova verzija je dostupna i za iPad Pro modele, drugu generaciju iPad Air, petu generaciju iPad uređaja, četvrtu generaciju iPad mini i sedmu generaciju iPod touch, kao i za novije verzije svih tih uređaja, prenosi PhoneArena. Ukoliko imate starije uređaje kao što su iPhone 5s, iPad Air, Mini 2 i 3, Apple je pustio i iOS 12.5.3 koji ispravlja tu grešku koja se zove WebKit.