Korona Srbija
EPA/ANDREJ CUKIC
Korona Srbija

EPA/ANDREJ CUKIC

Korona Srbija, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

U cirkulaciji još dominira izvorni virus, ali u oko 30 odsto slučajeva, kako otkriva profesor dr Tanja Jovanović, virusolog, već sad se detektuje mnogo zarazniji britanski soj korone, za koji je utvrđeno da se on čak do 70 puta brže prenosi nego onaj koji je izazvao pandemiju.

Profesorka Jovanović kaže da u brisevima testiranih nije detektovan južnoafrički soj korone, koji je pre nekoliko dana potvrđen u Sloveniji i Hrvatskoj. To, ipak, ne znači da i on nije prisutan kod nas.

Uz opasnost od masovijeg obolevanja koju donose, zbog novih sojeva korone, i vakcine mogu biti manje efikasne, što otežava borbu protiv pandemije, naročito s obzirom na to da su se proširili.

Vakcinacija

EPA/MARKO DJOKOVIC

Vakcinacija, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC

Američki epidemiolog Marija van Kerkhove, tehnički vođa kovid 19 programa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za hitne slučajeve, rekla je u utorak da se zaraznija varijanta kovida 19, koja je prvi put primećena u Britaniji, proširila na 82 zemlje, dok je južnoafrička varijanta rasprostranjena u 40 zemalja. Brazilski soj je pronađen u devet zemalja.

Kod nas sekvenciranje virusa korona i detekciju novih sojeva radi laboratorija pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u kojoj je u uzorku pacijentkinje koja je 31. decembra iz Engleske doputovala u Srbiji prvi put i potvrđen britanski soj korone.

- Poslednjih nedelja sve češće izolujemo britansku varijantu virusa - kaže prof. Jovanović.

- Ona još nije dominantna, ali već smo stigli do toga da u 30 odsto uzoraka nalazimo ovaj soj korone. Tragamo i za južnoafričkom varijantom, ali je do sada nismo registrovali.

Korona, testovi, test

Tanjug/AP

Korona, testovi, test, Foto: Tanjug/AP

Iako možda nisu smrtonosnije, nove varijante virusa se brzo šire, zaražavaju više ljudi i dodatno pritiskaju već preopterećene zdravstvene sisteme. Bojazan naročito raste od južnoafričkog soja. Stručnjaci kažu da on predstavlja veću pretnju za čovečanstvo nego visokozarazni B117 soj, koji se pojavio u Velikoj Britaniji i već postao dominantan u mnogim zemljama. Tu tvrdnju temelje na činjenici da je samo nekoliko dana nakon otkrića ukupan broj slučajeva infekcije novom mutacijom u Južnoj Africi premašio milion, a ovom soju su posebno podložni mladi.

Soj otkriven u Južnoj Africi i označen kao E484K, već ima i nove varijante registrovane u Brazilu i Japanu. Zasad se ne zna koliko će postojeće vakcine biti efikasne protiv ovog i drugih novih sojeva korone. "Astra Zeneka", čije se cepivo primenjuje i u Srbiji, već je saopštila da njihova vakcina pruža samo ograničenu zaštitu protiv južnoafričkog soja.

Dodatni zamah pandemiji

Novi sojevi virusa korona daju zamah pandemiji, pa su i posle godinu dana borbe sa njom mnoge zemlje još u "lokdaunu", bez nagoveštaja popuštanja mera upravo zbog straha od mutacija.

Korona

Tanjug

Tanjug

U Austriji je britanski soj dominantan sa udelom od 57 odsto u ukupnom broju novozaraženih, dok je na istoku zemlje još rasprostranjeniji i otkriva se u čak 80 odsto uzoraka. U Hrvatskoj, koja je od 1. marta otvorila terase hotela i restorana i ima tri potvrđena soja korone, 20 odsto uzoraka pozitivno je na britansku varijantu.

Pročitajte još: