Tatjana Radosavljević
printskrin
Tatjana Radosavljević

printskrin

Tatjana Radosavljević, Foto: printskrin

Povišena temperatura, nagla pojava kašlja, bolovi u grudima, iskašljavanje i otežano disanje tipični su znaci infekcije koronavirusom, ali i upale pluća.

Međutim, kod određenog broja pacijenata ovi simptomi mogu da izostanu, iako su pluća zahvaćena infekcijom, upozoravaju stručnjaci.

Teška klinička slika

Kovid-19 je respiratorno oboljenje koje napada disajne organe, a riziku da izazove upalu pluća izloženije su starije osobe, osobe oslabljenog imuniteta, kao i pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja, astme, karcinoma ili dijabetesa.Ovaj virus može da izazove različite tegobe u disanju. Simptomi variraju od blagih do teških smetnji pri disanju, poručuje za “24sedam” pulmolog dr Tatjana Radosavljević.

Ona je objasnila da se virus, kako bolest napreduje sve više „silazi“ u disajne sisteme.

Zato, kako ističe, treba obratiti pažnju na sledeće simptome:

– Prvi i opšti simptomi upale pluća su povišena temperatura, osećaj nedostatka vazduha i kratak dah, bol u grudima ili leđima, ubrzano disanje i lupanje srca. Ponekad je ovo stanje praćeno i suvim kašljem i iskašljavanjem. Kada je u pitanju pneumonija koju izaziva kovid-19, rendgentski snimak pokazuje obostranu upalu pluća i najčesće se uočavaju “senke” ili “mrlje” po plućima, a najteža slika su “bela pluća” – poručuje ona.

Korona, Srbija

Vladimir Marković; Alo!

Korona, Srbija, Foto: Vladimir Marković; Alo!

Asimptomatska pneumonija

Ipak, dr Radosavljević poručuje da navedeni simptomi u pojedinim slučajevima mogu i da izostanu. Tada je reč, kako ističe, o asimptomatskim upalama pluća.

– Pojedini simptomi ponekad mogu da izostanu, pa pacijenti i ne znaju da imaju pneumoniju i da moraju hitno da se obrate lekaru. Zato savetujem, da, na prve simptome koronavirusa, uz testiranje, proverite i rad pluća. Jedan od simptoma koji retko izostaje je lupanje srca, što je svakako znak da treba uraditi snimak pluća. Ukoliko on bude bez promena, a kiseonik vam je niži od 95 odsto, to je indikacija za bolničko lečenje, pa se u tom slučaju radi i skener pluća – poručuje ona i dodaje da u teškim slučajevima je neophodna terapija kiseonikom, a u najtežim slučajevima i priključivanje na respirator.

– Pacijenti sa lakšom kliničkom slikom ne zahtevaju mehaničku ventilaciju, dok se onima sa težom kliničkom slikom daje kiseonik preko običnih kiseoničkih maski. Ako taj kiseonik nije dovoljan za razmenu gasova u krvi, onda se primenjuje jedan od oblika mehaničke ventilacije. Tek, najteži pacijenti uključuju se na respirator – objašnjava ona i zaključuje:

– Korona je virus koji “voli” pluća, odnosno ima sklonost da zahvata ove organe i najčešće prolazi kroz njih – navela je Radosavljevićeva.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Marcco

27.11.2020 08:32

Kakvo sad iskašljavanje kada je do juće bio suv kašalj...

Nikola

27.11.2020 11:50

@Marcco - Valjda vidiš da pojma nemaju. Ni posle 9 meseci, ni simptome, ni period inkubacije, ni lečenje, ni kontraindikacije. Apsolutno sve se svodi da može da bude, ali ne mora da znači... Bruka za profesiju, komplet zdravstvo i tu ne mislim, naravno samo na situaciju u našoj zemlji!!! Jasno je da je sve ovo dobro pripremljeno i režirano, ali pustiti da 9 meseci ljudi oboljevaju i umiru i da nam pričaju o vakcini kao jedinom spasu je PONIŽAVAJUĆE!!!