Parastos "Bljesak"
Tanjug/Tanja Valič
Parastos

Tanjug/Tanja Valič

Parastos "Bljesak", Foto: Tanjug/Tanja Valič

Obeležavanje 79 godina od Racije u Bačkoj kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500 Srba, Jevreja i Roma, povodom čega je služen parastos u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, bio je povod je polemiku između Srpske pravoslavne crkve i televizije N1 koja je objavila da su im sveštenici zabranili da uđu u portu.

Kako su naveli sa te televizije, sekretar eparhije Bačke Vladan Simić rekao je ekipi TV N1 da nema šta da traži u portama SPC na teritoriji te eparhije, a Srpska pravoslavna crkva je saopštila da su članovi te TV pokušali da uđu u crkvu bez neophodne prethodne najave.

Iz SPC navode da su članovi novinarske ekipe televizije N1 nisu bili akreditovani za ovaj događaj i da su pokušali da "samovlasno uđu u hram i rade šta im se prohte", i to, kako navode, u "okviru njihove trajne hajke protiv Srpske pravoslavne crkve".

Dodaju da i pored pristojnih molbi službenog lica eparhije bačke da poštuju svetinju hrama i molitve žrtvama fašizma, da ugase kamere i ne zloupotrebljavaju razgovor, ekipa televizije N1 to nije učinila.

Ističu da je neistinita teza da SPC uskraćuje medijima da rade svoj posao izražavaju nadu da će TV N1 promeniti dosadašnji neprimereni način rada i prethodno pribaviti potrebne dozvole ili akreditacije za obaveštavanje o događajima u organizaciji SPC kao što to svakodnevno čine kad izveštavaju iz drugih ustanova i ulaze sa kamerama u prostorije tih ustanova.

Pročitajte još: