Spid maraton, policija, vožnja
MUP
Spid maraton, policija, vožnja

MUP

Foto: MUP

U okviru međunarodne akcije pojačane kontrole brzine, koja se sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROUDPOL, saobraćajna policija na srpskim putevima danas sprovodi akciju „Spid maraton“ u okviru koje se brzina neprekidno meri 24 sata, izjavila je Zagorka Cvetković iz Uprave saobraćajne policije.

Ona je navela da u sklopu Spid maratona, saobraćajna policija kontroliše brzinu svim raspoloživim ručnim radarima, radarima u sistemima video-nadzora i presretačima, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

Akcije pojačane kontrole saobraćaja, kako je istakla, sprovodi se od ponedeljka i trajaće sedam dana, a u prva dva dana saobraćajna policija otkrila je ukupno 6.261 prekršaja prekoračenja brzine i 1.939 drugih prekršaja.

Cvetković je naglasila da je neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a da je poslednjih godina broj prekršaja prekoračenja brzine u dramatičnom porastu.

Uprkos sveobuhvatnim kontrolama i velikom broju otkrivenih prekršaja, kako je rekla, i dalje veliki broj vozača svakodnevno ugrožava i sebe i druge učesnike u saobraćaju prekoračujući dozvoljenu brzinu kretanja vozila. Ona je navela da je cilj akcije dosledno sankcionisanje svih vozača koji budu zatečeni u prekoračenju brzine.

- Čak i malo povećanje brzine drastično pogoršava posledice saobraćajne nezgode. Uspori, sačuvaj život! - istakla je Cvetković.