Korona
Tanjug
Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

Srbija je već ušla u ljubičastu zonu sa 67 inficiranih na 100.000 stanovnika. Očekuje se da u narednim danima premaši 1000 zaraženih dnevno.

Najveća žarišta

Beograd je i dalje najveće "žarište" sa 315, slede ga Kragujevac - 35 i Novi Sad - 25.

- Kada imamo 80 i 100 više hospitalizovanih od otpuštenih dnevno, treba nam samo dan do dva da popunimo jednu bolnicu, a posle toga moramo da krenemo sa popunjavanjem druge - rekao je Vučić i najavio da će dve nove kovid bolnice biti gotove do 1.decembra i da će do SV.Nikole moći da primaju prve pacijente.

Kritično za 10-15 dana

Član Kriznog štaba, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, istakao je da će najgore biti za 10-15 dana.

- Najkritičnija situacija biće za 10-15 dana, kada počnu da oboljevaju stariji i hronični bolesnici kojima virus donose mladi, koji sada uglavnom oboljevaju. Posle toga će verovatno i više ljudi umirati - upozorio je epidemiolog.

On je ukazao da je najvažnija mera trenutno sprovođenje i kontrola postojećih mera. Zbog čega će se, kako je naveo, menjati zakon.

- Čekamo da nacrt predloga dođe i prođe Skupštinu, pa ćemo onda angažovati komunalnu miliciju i policiju u kontroli poštovanja mera, pored svih inspekcija - rekao je Tiodorović.

Branislav Tiodorović

Tanjug

Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug

Odluka o obaveznom negativnom PCR testu za ulazak u Srbiju je na Kriznom štabu i, kako je naveo, na granici smo od uvođenja obaveznog PCR testiranja, jer region gori i kod nas cifre rastu.

Kad se uvodi policijski čas

Tiodorović je dodao da policijski čas može biti uveden budemo li imali preko 5.000 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Policijski čas ne shvataju svi ozbiljno

Tanjug, Rade Prelić

Policijski čas ne shvataju svi ozbiljno, Foto: Tanjug, Rade Prelić

Iako je ranije izjavio da bi na 500 inficiranih dnevno sve škole mogle da pređu na online nastavu, dr Tiodorović navodi da je u školama za sada situacija pod kontrolom.

- Ako se pojavi jedna inficirani u odeljenju, on ide u samoizolaciju. Ako se pojavi još jedan, što je povezan slučaj, onda celo odeljenje prelazi na online nastavu. Za sada su to učinile dve- tri male škole, koje nemaju uslove da organizuju nastavu - rekao je član Kriznog štaba.

Da je Srbija ušla u ljubičast talas sa 67 zaraženih na 100.000 stanovnika i da nećemo uskoro izaći, upozorava i prof. Petar Kočović.

- Kroz crveni talas proleteli smo za sedam dana i uleteli u ljubičasti" - predvideo je ranije Kočović.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Zindija

26.10.2020 17:46

Ok, ako se svi razbole i prebole, hoćete li nam se skinuti sa grbače više sa tom koronom?