OPASAN MED STIGAO U SRBIJU? Uvezen je iz Ukrajine po ceni od samo 1,15 evra po kilogramu!

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) dobio je, kako prenosi sajt ove organizacije, pouzdanu informaciju, sa svom pratećom dokumentacijom, kojom se potvrđuje da je u našu zemlju uvezen pčelinji med iz Ukrajine po ceni od 1,15 evra po kilogramu

Pčelarstvo, med
Pčelarstvo, med, Foto: Tanjug

Iz SPOS pozivaju nadležne da provere ove informacije i ako su tačne ispitaju kvalitet uvezenog meda.

- Ako nas iko (uvoznik) iz bilo kog razloga tuži zbog ove informacije, dostupni smo nadležnim organima Republike Srbije, ali ćemo tada javno objaviti i ime kupca meda. Nadležne pozivamo da dobro provere kvalitet ovog meda u našim i stranim laboratorijama, da naši potrošači ne bi jeli nešto što nije med, u slučaju da ovaj med nije ispravan. Naravno, sasvim je moguće i da je ispravan, ali neka analize to pokažu - ističe se u saopštenju SPOS-a.

Od koga kupujete med?

Ukupan broj glasova: 3123

 • Samo srpski proizvod: 99% (3105)
 • Svejedno mi je: 1% (18)

Smatraju da je potpuno neverovatno da se u vreme globalne nestašice meda u svetu, do koje je došlo zbog izuzetno loše proizvodne godine, može pronaći i uvesti kvalitetan proizvod koji je od 2,5 do 5,6 puta jeftiniji u odnosu na aktuelnu tržišnu cenu meda u našoj zemlji.

- Potrošačima poručujemo da dobro obrate pažnju kada kupuju med - ističu u SPOS-u.

Ovo je drugi put u poslednjih šest meseci da se na domaće tržište uvozi med po niskoj ceni koja ugrožava domaće pčelarstvo. U junu, ove godine, SPOS je takođe upozorio da je iz Moldavije uvezeno 42 tone meda po ceni od 2,2 evra po kilogramu i saopštio da je uvoz legitiman, ali da ova cena nije korektna prema domaćim dobavljačima.

Ta pčelarska organizacija upozorila je potom u avgustu da je proizvodnja domaćeg meda, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ove sezone pala na najniže grane, da je Srbija praktično na ivici nestašice meda i da bi zbog takve situacije moglo da dođe do rasta uvoza, ali i cena na tržištu.

U Srbiji se godišnje proizvede od 6.000 do 12.000 tona meda u zavisnosti od godine. U SPOSU su okvirno procenili da će u 2020. meda biti manje za 80 odsto u odnosu na prosek, a da proizvodnja neće preći 2.000 tona. Konačno stanje prinosa biće, kako su rekli, poznato tek u aprilu naredne godine.

- Nemamo ništa protiv uvoza meda. Ovaj narod je tražio slobodno tržište pre 20 godina i dobio ga je. Imamo protiv ako nešto sa tim medom nije u redu - zaključuje se u saopštenju SPOS-a.

Povezane vesti

 • Korisnik: Zoki
  28/11/2020 - 08:04
  Slobodno trziste, bato. Med je ni losiji ni bolji od domaceg Ali domaci proizvodjaci moraju da stegnu kais I odreknu se dela profita a ne da kukaju
 • Korisnik: E svasta
  27/11/2020 - 23:59
  Pa mogu u radnji da kupim cips, ali Med, Meso, Slaninicu, Pile, pa samo tamo gde znam ....
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi