Velika trauma majke iz Beograda: Dete otišlo na očni pregled, a lekari otkrili da vidi sve DUPLE SLIKE! Sumnjali na najgore

Prošla kroz pakao.

Snežana Grocić, majka dečaka
Snežana Grocić, majka dečaka, Foto: printskrin

Jedna majka iz Beograda, svojom objavom na Fejsbuku, podigla je na noge sve roditelje. Ona je podelila pakao kroz koji je prošla, kada su njenom sinu, na rutinskom pregledu kod očnog lekara otkrili da vidi duple slike. Sumnjali su i na najteže bolesti, da bi na kraju otkrili da njen sin ima akutni strabizam. I to zbog preteranog gledanja u mobilni telefon!

- Zaključili smo da je u februaru na raspustu proveo tri nedelje igrajući se mobilnim telefonom i od tad je krenulo sve. Pre dve godine otišli smo na rutinski pregled. Operisan je u petak, vraćeno mu je oko u normalno stanje i sad ćemo da vidimo dalje šta će i kako će. Odlično se oseća - ispričala je za TV Prva majka Snežana Grocić ukratko ceo slučaj, koji je prethodno podelila na svom Fejsbuk profilu.

"Od 2019. godine vodimo bitku sa Đoletom. Elem, tog marta 2019. godine doktorka na rutinskom pregledu u DZ otkriva da vidi duple slike. Dioptrija u nebesa. Neurolog, strabolog... Neurolog i magnet. Trenutak kada mi je doktor saopštio da moramo na magnet i da mora da isključi ono najgore, tumor, neću nikad zaboraviti u svom životu", piše ona na svoj Fejsbuk profilu.

Tu sve bude u redu, a onda su usledila testiranja na još neke strašne bolesti "čijih imena ne želim da se setim, a koje su povezane sa duplim slikama".

"I to je sve bilo u redu. Dobismo naočare i reč da će se to ispraviti. Zašto je video duple slike, to niko u tom trenutku nije znao. Ja sam sumnjala. Bio je raspust. Bila je baba. I bio je mobilni telefon. Ali tad doktori rekoše da se, eto nije javio ni jedan slučaj gde bi se povezalo sve sa mobilnim", napisala je Grocić i nastavila:

"Došla je korona, opet mobilni u beskonačno i početkom jula oko ode u stranu. Bez razloga. Ili sa razlogom. Posle svih pregleda, obišli smo od avgusta do novembra sve klinike i sve doktore koji su se bavili ovim problem, oko je bilo još gore. Na kraju u januaru ove godine stigosmo do doktorke Popović. Strabolog. Ušli smo. Pogledala rezultate od kolega: 'Da li si u poslednjih četiri meseca gledao telefon po četiri sata dnevno?, pitala je. Odgovrila sam "možda i više...". Nije mu širila zenice, samo je rekla "ne znam koji mi je ovo slučaj..." Akutni strabizam. Dobija se od preterane upotrebe smart uređaja".

Kako piše dalje, oko se adaptira na postojeće stanje i vremenom kod dece tog uzrasta počinje da atrofira.

"Dobili smo i uzrok i posledicu. Đole se u petak operisao. Sredio je oko. Zategnut mišić. Svašta sam saznala. Da kod neke dece ne postoji akomodacija oka na daljinu. Ne prepoznaju predmete u daljini…. Sledeći put kad deci date telefon, zapitajte se da li vam je sve ovo potrebno. Ja mislim da nije", napisala je ova majka.

Dr Petrović: Gledanje telefona vodi do pojačane akomodacije

Kod Đoleta (9) je određena dioptrija na preventivnom pregledu kada je imao 6 godina i dete je dobilo naočare, a to znači, smatra oftalmolog dr Nikola Petrović da je taj strabizam uslovljen i tom dioptrijom koju je dete imalo.

- Gledanje telefona vodi do pojačane akomodacije, odnosno do toga da može da vidi slike na različitim daljinama podjednako isto, podjednako dobro. Prilikom gledanja telefona oko akomodira 4,5 puta više i očni mišići rade 4,5 puta više nego kada oko gleda neki predmet u daljini - objašnjava dr Petrović.

Prema njegovim rečima, uvek se kod akutnog strabizma sumnja prvo na tumor ako detetu oko nije skretalo do šeste godine, eventualno sedme najranije.

- Kad se isključi mogućnost da nije tumor ili invazivni proces, klasičnom operacijom produžavanja ili skraćivanja očnog mišića oko se vraća u primarni položaj i sve ostaje na kontrolama ili eventualnoj korekciji naočarima - kaže.

Bolest može da bude nasledna, ali i ne mora da ima ikakve veze sa genetikom, dodaje oftalmolog.

Povezane vesti