korona virus covid 19 presek
Alo.rs/Shutterstock
korona virus covid 19 presek

Alo.rs/Shutterstock

korona virus covid 19 presek, Foto: Alo.rs/Shutterstock

U Srbiji su od poslednjeg preseka u našoj zemlji registrovane još 1,304 osoba pozitivne na koronavirus od testiranih 9,074 .

Od posledica kovid infekcije je preminulo još 24 osobe, na respiratorima širom Srbije nalazi se 138 pacijenta.

Podsetimo vas na jučerašnji presek.

Jučerašnji presek

Screenshot

Jučerašnji presek, Foto: Screenshot

Testirana je 6.271 osoba. Na respiratoru se nalazio 141 pacijent.

Pouzdaniji od PCR: Srpski naučnik razvio test na koronu

Test će brže i pouzdanije da regiistruje i njihove varijante i unapredi dijagnostikovanje i lečenje kovida-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

Petrović: Očekujte porast novovobolelih

Radmilo Petrović

Alo ilustracija/Tanjug

Radmilo Petrović, Foto: Alo ilustracija/Tanjug

Mnogi su se okupljali u većim grupama, slavili i družili se, ne noseći maske, a to bi, kako kaže, moglo da dovede do novog porasta broja zaraženih korona virusom.

Naime, iako već danima beležimo pad broja obolelih od korona virusa na dnevnom nivou, a smanjuje se i broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima, dr Petrović kaže da je potreban maksimalan oprez.

- Raduje me podatak da se smanjuje broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata. Međutim, pitanje je koliko će to trajati. Za očekivati je da u narednom periodu, nakon praznika, imamo blagi porast novozaraženih. Mnogi sugrađani su slavili, a da nisu nosili maske, a to što su na otvorenom prostoru ne znači da su u potpunosti bezbedni. Ako se neko nalazio na pola metra od zaražene osobe, a nije nosio masku, lako je mogao da se inficira. Naročito ako je osoba koja ima virus pevala, vikala, galamila, jer takve akivnosti dovode do izbacivanja veće količine virusa - objašnjava dr Petrović.