Sneg
Tanjug
Sneg, Foto: Tanjug

Sudeći prema najavama meteorologa, narednih dana nalazićemo se u pravom vremenskom rolerkosteru - nakon smene kiše i snega u drugoj polovini sedmice sledi proleće i temperature do čak 20 stepeni! Ipak, to će biti kratkog daha, te nas ponovo očekuje novo zahlađenje.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, Srbija danas ostaje pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora koji uslovljava oblačno vreme u većem delu naše zemlje. Stoga, kako kaže meteorolog Đurić, do kraja dana biće kišovito u našoj zemlji, dok će sneg padati na severu Vojvodine i u planinskim predelima.

- Danas će se temperatura kretati od 6 do 12 stepeni, dok će upravo zbog snega i hladnije vazdušne mase na severu Vojvodine i u Subotici biti oko nule - navodi Đurić.

Naglašava da će u ponedeljak ujutru i delom tokom dana, na severu Vojvodine i u delovima Srema biće uslova za ledenu kišu. Na to je upozorio i Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), istakavši da je najveća verovatnoća da se u Bačkoj i Sremi kiša ledi pri tlu.

- I dalje ostajemo pod uticajem ciklona, ali se njegov centar premešta dalje na severoistok ka oblasti Karpata i slabi, tako da će i sutra u Srbiji biti oblačno sa kišom. Na severu i na zapadu Srbije, kao i u planinskim predelima, biće susnežice i vlažnog snega - kaže Đurić.

Dakle, prvog februarskog dana u Srbiji i dalje kišovito, naročito na jugu zemlje, dok se na severu i zapadu zemlje očekuje smena kiše, susnežice i vlažnog snega.

- U nižim predelima i gde dođe do manjeg formiranja snežnog pokrivača, on se neće dugo zadržati zbog toga što su temperature u plusu. Maksimalna temperatura u ponedeljak od 0 stepeni na severu Vojvodine, do 10 stepeni na jugu i jugoistoku Srbije. Dakle, velika razlika u temperaturama između severa i juga zemlje - ističe meteorolog.

PRESTANAK PADAVINA

Ipak, dobra vest je da već krajem dana u ponedeljak i tokom noći sledi prestanak padavima, tako da nas od utorka očekuje suvo i toplo vreme sa sunčanim intervalima.

- S tim što će u utorak biti uslova za slab mraz u jutarnjim časovima, ali već tokom dana biće toplije. U većem delu Srbije temperatura će biti oko 10 stepeni - ukazuje Đurić.

Prema rečima mereorologa Đurića, od srede se očekuje još toplije vreme, a koliko će razlika u temperaturi biti veća najbolje govore podaci RHMZ-a za Beograd, gde će u utorak maksimalna dnevna iznositi 7 stepeni, a u sredu čak duplo više (14 stepeni). Slično će biti i u Novom Sadu i Kragujevcu.

Međutim, u drugoj polovini sedmice slede prave prolećne temperature. Prema podacima RHMZ-a, u petak će u Beogradu, Kragujevcu i Nišu temperatura dostići 17. podeok, dok će na Zlatiboru biti i do 13 stepeni.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: