Meteorolog Čubrilo otkriva kada će se temperature stabilizovati i šta se očekuje do 15. aprila
alo.rs
Vremenska prognoza, vreme
Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je detaljnu prognozu do 15. aprila.

Danas ujutro nad zapadom regiona oblačno uz jak severozapadni vetar i naglo zahlađenje, tako da će preko 500mv padati sneg, kojeg će vrlo brzo biti i u nižim predelima. Premeštanje hladnog fronta će verovatno ići dosta brzo tako da će do 10h osetno hladniji vazduh zahvatiti najveći deo Hrvatske, osim Dalmacije, najveći deo BiH, osim većeg dela Hercegovine, kao i veći deo Srbije osim juga i jugoistoka. Zahlađenje će biti praćeno jakim, a u zoni fronta na kratko i vrlo jakim severozapadnim vetrom, dok će duž severnog, kasnije i srednjeg Jadrana početi olujna i orkanska bura.

Jutarnji proračuni većine modela (osim GFS-a) simuliraju sekundarnu ciklogenezu nad ovim delom regiona. To neće biti jak ciklon kako je to do pre koji dan projektovao ECMWF, ali će biti dovoljan da u koliko se razvije uslovi bitno pojačanje padavina, prvo and jugozapadnom i središnjom BiH, zatim nad istokom i severoistokom ove države, jugoistokom Slavonije u Hrvatskoj, najvećim delom Srbije i celom Crnom Gorom.

Najmanje padavina bi trebalo biti u severnim delovima istočne Hrvatske i najveći deo Vojvodine u Srbiji, dok bi Srem, jug Bačke i jugoistok Banata imali nešto jače padavine.

Što se tiče akumulacije, za planine regiona, posebno preko 800mnv je sve izglednije od 8cm do 18cm snega, zavisi od visine i položaja planine. Niži delovi severne BiH i juga Hrvatske (Posavina) verovatno od 4cm do 7cm snega, središnja Hrvatska od 5cm do 9cm, u većim gradovima manje, dok bi severoistok BiH, jugoistok Slavonije u jug Vojvodine verovatno akumulirali od 1cm do 3cm snega, "ostrvsk" planine poput Papuka, Slunja, Fruške Gore i Vršaskih planina i oko 6cm snega.

Zapadna i središnja Srbija, ispod 600mnv od 4cm do 8cm, a viši delovi jugozapadne, južne i zapadne Srbije i preko 10cm. Ponegde i oko 15cm. Najviši delovi planinske Crne Gore oko 15cm, ispod 900mnv znatno manje snega. Jugoistok Srbije preko 700mnv od 4cm do 9cm.

Ovo su sve samo okvirne vrednosti, modeli još dosta variraju po pitanju proračuna padavinske putanje tog sekundarnog ciklona, GFS je ostao siromašan sa snegom južno od Save, Dunava i Drave, dok su ostali modeli vrlo usklađeni i imaju padavine za oko 200km severnije u odnosu na GFS. Najmanje snega ili bez njega na severu Slavonije i Baranje u Hrvatskoj kao i na severu i severozapadu Vojvodine u Srbiji.

U utorak temperatura od samo oko +1 na krajnjem severozapadu do oko +13 na krajnjem jugoistoku regiona, ali će posle podne gotovo svugde biti ispod +4 stepena Celzijusa.

U sredu ujutro će padavine brzo slabiti, a u sredu tokom dana sneg se još povremeno očekuje na planinama središnje i istočne BiH, planinske Srbije i planinske Crne Gore. Nad ostalim delom regiona vetrovito uz promenjljivu oblačnost i nalete kiše, krupe ili snega. Maksimum do +8 u nizijama tako da će se sva eventualan sneg za par sati otopiti, na planinama i dalje hladno.

U četvrtak jutro hladno uz veliku opasnost od pojave mraza i do -5 stepeni Celzijusa, posebno tamo gde snega bude na tlu, ali kako će o pojavi mraza odlučivati jako mnogo faktora.

Tokom dana u čevrtak promenljivo oblačno još ponegde uz pljusak kiše, krupe ili snega i dnevni maksimum od +6 do +14 stepeni Celzijusa.

Od petka sledi jačanje anticiklona koji donosi hladna jutra, ali i brz porast dnevnih temperatura i već za naredni vikend one će se kretati i do oko +18 stepeni Celzijusa.
Što se tiče dogoročnih izgleda vremena do oko 15. aprila bi uglavnom trebalo biti pretežno suvo i prijatno toplo, dok je zatim moguće novo pogoršanje, ali bi oni trebalo da budu tipičnog, prolećnog karaktera.