Vreme, toplo, leto
Alo.rs/ Ilustracija
Vreme, toplo, leto

Alo.rs/ Ilustracija

Vreme, toplo, leto, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

U Srbiji danas ujutru vedro i prijatnije, u dolinama i kotlinama sveže i maglovito. Tokom dana sunčano i toplo. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura od 11 do 19°C, maksimalna dnevna od 29 do 33°C.

U Beogradu danas ujutru vedro i prijatnije. Tokom dana sunčano i toplo. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura 18°C, maksimalna dnevna 30°C.

U Srbiji u ponedeljak sunčano i tropski toplo. Maksimalna temperatura do 35°C. U utorak ujutro i ppre podne u severnim i zapadnim, posle podne i uveče i u ostalim predelima naoblačenje i osveženje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode. Maksimalna temperatura od 25°C na severu do 34°C na jugu Srbije.

U sredu znatno prijatnije, maksimalna temperatura u većini predela biće od 24 do 28°C. Biće promenljivo oblačno, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz razvedravanje do kraja dana. U četvrtak nakon vedrog i svežeg jutra, tokom dana sunčano i umereno toplo. Od petka sunčano i toplo.

U Beogradu u ponedeljak sunčano i tropski toplo. Maksimalna temperatura do 34°C. U utorak pre podne sunčano, posle podne naoblačenje i osveženje sa pljuskovima i grmljavijnom. Biće uslova i za grmljavinske nepogode. Maksimalna temperatura do 28°C. U sredu promenljivo oblačno, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz razvedravanje do kraja dana. Maksimalna temperatura do 25°C. U četvrtak nakon vedrog i svežeg jutra, tokom dana sunčano i umereno toplo. Od petka sunčano i toplo.

"Izraženija promena vremena stiže u utorak"

- Pred nama je malo prijatniji vikend, posebno na severu i istoku države, dok će na jugu i dalje biti toplije. Osim manjeg osveženja, opštem osećaju "lakšeg vremena" doprineće i svežije noći kao i znatno niži udeo vlage u vazduhu, te neće biti sparine koja je prisutna ovih dana - navodi meteorolog Marko Čubrilo.

- Parametri potrebni da se razviju tako jaki sistemi poput onih u petak su vrlo oštro definisani i u utorak (04.08.) će osim samog dolaska fronta biti jako bitna količina vlage u atmosferi, brzina i vremenski okvir dolazka samog fronta jer će od toga zavisiti potencijal u atmosferi za stvaranje snažnih oluja. Najgori moguć "scenario" je dolazak fronta u ranim posle podnevnim časovima kada je atmosfera najviše zagrejana te samim tim i najviše "nabijena" energijom za snažne olujne procese. Opasnost svakako postoji, ali tek u ponedeljak kada se budu znali detalji oko karateristika samog fronta, onda će se sa određenom preciznošću moći reći kolika bi opasnost od jakih oluja u utorak mogla biti - ističe Čubrilo.

Ističe još jedan važan detalj vezan za nevreme koje je juče pogodilo Prijepolje.

- Bez obzira što je moderno "kritikovati" protivgradnu odbranu u situacijama poput onih od petka posle podne. Naime, kada sistem oslobađa ogromnu količinu energije na malom prostoru za vrlo kratko vreme, na žalost gotovo da ne postoji način da se šteta od grada izbegne i ona se samo može umanjiti u određenoj meri - zaključuje Čubrilo.

UV zračenje

Printscreen/RHMZ

UV zračenje, Foto: Printscreen/RHMZ

U Srbiji je vikend pakleno topao koji sa visokim temperaturama, a prema informacijama sa sajta RHMZ na snazi je visok stepen UV zračenja. Kao što se vidi na sajtu RHMZ, zbog povišene temperature i jakog UV zračenja, Srbija je zbog ovog indeksa pod crvenom oznakom u naredna tri dana.

Indeks UV zračenja koji je na snazi je vrlo opasan po ljudski organizam i koji može dovesti do ozbiljnih povreda na koži.

Šta organizmu radi UV zračenje?

Preporučujemo:

Pojačano UV zračenje može dovesti do crvenila na koži, u narodu poznatog kao "gorenja" kože koje može imati teže obilike koji se manifestuju stvaranjem otvorenih rana i plikova. Kao posledica prevelikog delovanja ovih zraka dolazi i do mutacije genetskog materijala, ošetećnja oka, pojave katarakte, narušavanja imunog sistema i pojave sunčanice.

Kao najteži oblik delovanja UV zraka javlja se karcinom kože.

UV zračenje i koronavirus

Iako smo se svi nadali da će UV zračenje da pomogne u sporijem širenju korone, virus je ipak odoleo.

Profesor Vladimir Đurđević, klimatolog iz "Instituta za meteorologiju", ranije je za RTS izjavio da je direktno izlaganje suncu veoma kritično.

- UV zračenje direktno nanosi štetu našim ćelijama i to genetičkom materijalu unutar ćelija i trebalo bi biti obazriviji, jer što je veći indeks to je veća šansa da naša ćelija bude povređena, da dođe do opekotina na koži - upozorio je Đurđević.

Što se tiče uticaja UV zračenja na koronavirus, Đurđević ističe da ovaj virus ne pokazuje tu geografsku određenost.

Kazao je da se posle nekog vremena videlo da se taj virus širi svuda, i da je glavni faktor koliko ima ljudi na kvadratnom metru bez obira na vremenske prilike.

- Ta saznanja su bila zasnovana na ranijim iskustvima iz prošlosti u lečenju virusa. Zimi se virus bolje širi, a leti se bolje proizvodi D vitamin u našem organizmu koji je važan za naš imunitet i tada smo mnogo više napolju i u provetrenim prostorijama. Međutim, to važi za viruse koji su već dugo među nama i gde već postoji ta neka vrsta kolektivnog imuniteta - naglasio je Đurđević.

Pročitajte još: