Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Prema dugoročnoj prognozi "Akjuvedera", toplo vreme će se vratiti u delove Evrope već tokom marta i vladaće i u aprilu i maju, dok će drugi delovi morati duže da čekaju na njega.

Kako navode iz ovog meteorološkog servisa, proleće 2021. godine moglo bi da liči na ono iz 2018, kada je "Zver sa istoka", talas hladnog vremena, pogodio delove Evrope.

Meteorolozi predviđaju da će u južnoj Evropi, olujni talas koji je zahvatio prvo zapadnu, a potom i taj deo Evrope tokom zime, ostati aktivan i početkom proleća.

Oluje će se kretati linijom Francuska-Italija-Balkan, posebno tokom marta, što je neuobičajeno za to doba godine, navode iz "Akjuvedera".

- Taj južni talas oluja nestaće do kraja proleća, ali će napraviti štetu u južnoj Evropi do maja - rekao je Tajler Ros, viši meteorolog ovog servisa.

​Kako se oluje budu približavale Sredozemnom moru, povlačiće sa sobom jake padavine u Italiji i na zapadnom delu Balkana, što može izazvati opasnost od poplava početkom proleća, posebno u krajevima koji su bili pogođeni jakim kišama krajem 2020. godine, navodi "Akjuveder".

Do kraja aprila i tokom maja, oluje se sele na sever i na jug Evrope stiže toplije i suvlje vreme, prognoziraju meteorolozi.

Jedna od najsnežnijih zima pogodila je severozapadne i centralne delove Evrope, pa se mnogi pitaju kada će proleće, a meteorolozi navode da će ono doći sa zakašnjenjem.

Hladnoća će se zadržati u martu na području od Irske i Velike Britanije, do južne Skandinavije, Nemačke i zapadne Poljske.

Takođe, moguće su pojave oluja u zapadnoj Evropi, pa se može očekivati sneg u Škotskoj, Engleskoj i višim delovima Francuske i Nemačke sve do marta. Sneg je moguć i na severu Evrope gde će se preseliti olujni talas sa juga kontinenta.

Meteorolozi predviđaju da bi u zapadnoj i severnoj Evropi mogao da se dogodi povratak "Zveri sa istoka", upliv hladnog talasa krajem zime i početkom proleća, ali ne u tolikoj meri kao što je 2018. godine hladan vazduh iz Sibira doneo pad temperatura. Navode da se u većem delu Evrope rast temperatura očekuje tokom aprila i maja.

Sa druge strane, istočnu Evropu očekuje lepše i toplije vreme tokom proleća, uz mogućnost nekoliko hladnijih dana..

Međutim, moguće je da u martu bude kratkotrajnog kasnog snega u ovom regionu Evrope, navode iz "Akjuvedera".

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

Komentari (1)

Jelena

16.02.2021 16:23

Vi ne mozete da pogodite prognozu ni za naredna tri dana, a tek 6 nedelja. Ne budite smesni.