Jasno je kada će pasti sneg i kada stižu jaki mrazevi: Srpski meteorolog rešio dilemu kada počinje prava zima

Za vikend stiže promena vremena, zahlađenje i prolazne padavine uz moguću pojavu snega i u nizijama, posebno na istoku regiona

Vremenska prognoza
Vremenska prognoza, Foto: Tanjug/ Alo.rs/ Ilustracija

Do vikenda nad nizijama ostaje pretežno tmurno i maglovito, dok će na planinama i nad jugom regiona biti pretežno sunčano i toplo. Vetar će biti slab. U maglovitim predelima maksimum do 5, a u predelima bez magle i do 13, a duž Jadrana i do 17 stepeni Celzijusa ponegde. U subotu ka nama će se polako približavati slab ciklon iz Mediterana dok će se sa severa početi spuštati jezgro hladnog vazduha. Ta dva sistema bi se u nedelju trebali dovoljno približiti našem delu Evrope da uslove promenu vremena.

Za sada je najsigurnije zahlađenje, posebno u višim predelima gde je ovih dana vrlo toplo. Zahladiće i u nizijama, ali s obzirom da je tamo ovih dana često maglovito i hladno to zahlađenje se neće toliko osetiti, ali će ga svakao biti.

U subotu nad većim delom regiona uz postepeno razbijanje magle od 6 do 14 stepeni Celzijusa, a u nedelju od 2 do 7 stepeni Celzijusa, dok granica dnevnog mraza spustiti na oko 600mnv.

U noći ka ponedeljku i početkom naredne nedelje dalje zahlađenje tako da će se 1. decembra, što je prvi dan meteorološke zime, maksimum kretati od 0 do 5, dok će se granica dnevnog mraza spusiti na oko 500mnv.

Početkom naredne nedelje će noći biti veoma hladne i treba očekivati umerene, ponegde i jake mrazeve, posebno na planinama koj budu pod snegom i tamo bi minimumi mogli pasti i do oko -8 stepeni Celzijusa. U nizijama mrazevi uglavnom do -5 do -2 stepena Celzijusa.

Do nedelje vetar uglavnom slab, a zatim pojačan i jak severni i severozapadni na kopnu i jaka bura duž Jadrana. Najveći problem kod ovog zahlađenja modeli imaju sa procenom rasporeda i količine padavina, posebno snega. Poslednja dva dana modeli su doslovce “ludovali” od nekih nemogućih akumualcija do gotovo potpunog ukidanja pojave snega u nizijama.

Situacija nije baš mnogo bolja ni jutros, posle sinoćnjeg ogromnog prebačaja u količini snega ECMWF model je jutrošnjim proračunim praktično ukino sneg u nizijama regiona, posebno ispod 500mnv. GFS je isto drastično smanjio količinu snega, posebno na zapadu i u nižim predelima regiona.

Modelima veliki problem predstavlja jako slab ciklon jer tada teško lociraju centar njegove cirkulacije, a time ne mogu kvalitetno postaviti njegovu očekivanu putanju. Kako je ovaj ciklon veoma slab, a tačna putanja jezgra hladnog vazduha zavisi od položaja tog ciklona i najmanje promene u snazi i putanji ciklona daju drastično drugačije proračune.

Za sada deluje da bi sneg svakako dobili severni predeli Crne Gore, najveći deo Srbije, posebno perko 500mnv, planinski deo BiH i planinski deo jugozapdne Hrvatske. Tu ponegde može pasti i do 15 cm snega preko 800mnv.

Ostali deo nizijske Srbije, Hrvatske i severa BiH bi najverovtanije imao prvo kišu, a zatim slabe i prolazne snežne padavine koje ne bi uspele da se akumuliraju na tlu, barem kako to opertativni proračuni oba modela vide.

Ipak još ima prostora za promene jer prosek 50 ansamble članova ECMW-a za jug Vojvodine u Srbiji simulira od 1 cm do 5 cm snega. Posle uticaja tog ciklona oko 03. decembra suvo i hladno uz jutrnje mrazeve, dok trenutno posle 04. decembra stoji signal za jaku ciklogenezu nad Atlantikom i pokretanja jugozapadno vazdušnog strujanja koja bi nam donelo period relativno toplog i kišovitog vremena uz povremenu pojavu snega sam na planinama.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi