Kovid bolnica Batajnica
Tanjug/Zoran Zestic
Kovid bolnica Batajnica

Tanjug/Zoran Zestic

Kovid bolnica Batajnica, Foto: Tanjug/Zoran Zestic

U kovid bolnici u Batajnici trenutno je zbrinuto 900 pacijenata, a tu ustanovu danas je obišao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je poručio da situacija u crvenoj zoni ne može da se opiše i apelovao na sve da poštuju mere, kako bi se sačuvali životi, spasio zdravstveni sistem i kako bismo se što pre vratili "u normalu".

Lončar je ušao u crvenu zonu, gde se nalaze kovid pozitivni pacijenti, ljudi koji se bore za život, jer je, kaže, osetio potrebu da treba da dođe i da pruži podršku.

- Ove imamo trenutno 900 pacijenata, ovde radi više od 800 lekara i medicinskih sestara, uz spremačice, pomoćno osoblje...Hteo sam provedem jedno vreme s njima i dolaziću jednom nedeljno, da čujem šta još možemo da uradimo da im pomognemo - rekao je Lončar.

Istakao je da situacija ne može ni da se opiše.

- Nastavićemo da se borimo dalje, da na sve načine pomognemo ljudima. Dajte da se urazumimo, da spasimo zdravstveni sistem, da se vratimo u normalu, da se posvetimo i nekovid pacijentima - rekao je Lončar.

Tatjana Adžić Vukićević

Pink

Tatjana Adžić Vukićević, Foto: Pink

Direktorka bolnica dr Tatjana Adžić Vukićević rekla je da u poslednjih 10 dana zabeležen enorman broj prijema, te da nijedan dan nije prošao bez manje od 80-90 prijema.

Mnogo pacijenata je došlo sa teškim kliničkim sliakama, koji su morali odmah u intenzivnu negu, dodala je ona.

- Situacija je teška i zabrinjavajuća, da smo morali da otvorimo 12 poluintenzivnih nega, sa 400 ležećih mesta, a moraćemo i petu intenzivnu negu da otvorimo, gde će raditi još 15 lekara i 30 medicinskih sestara - rekla je dr Adžić.

Ona je navela da u Batajnici rade uglavnom lekari iz KCS, ali i sa KiM, kao i iz drugih gradova, dodajući da je, na primer, Kladovo od svoja dva anesteziologa, jednog uputilo u Batajnicu.

- Sada je poslednji trenutak da apelujemo na sve, na stručnu i nemedicinsku javnost, da se poštuju mere. Srećni smo što imamo vakcine, jer je to budućnost - rekla je dr Adžić Vukićević.

Pročitajte još: