GRAĐANI SRBIJE MORAJU ZNATI Zašto potpisujemo saglasnost za primanje vakcine?

Zbog saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije, koju je svaki građanin koji je želeo da se vakciniše morao da potpiše, zabrinuo se jedan deo javnosti i pokrenuo spekulacije o razlozima zašto je to tako

Vakcinacija
Vakcinacija, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

U razgovoru sa članom Kriznog štaba epidemiologom dr Predragom Konom saznalo se da nema mesta ovakvim, niti bilo kakvim drugim spekulacijama, niti konspirativnim teorijama da "doktori i proizvođači ovim dokumentom 'peru ruke' od vakcina".

"Ovo je preporučena vakcinacija, što znači da je dobrovoljna. Svaka intervencija koja se sprovodi na čoveku zahteva saglasnost. Gde god odete, u bilo koju bolnicu, vi dajete pristanak da učestvujete u lečenju i pristajete na propisan način lečenja", objasnio je dr Kon.

Predrag Kon
Predrag Kon, Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

U drugačijem slučaju, prema rečima epidemiologa, da je vakcinacija obavezna, saglasnost ne bi ni morala da se potpisuje.

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije, nakon primanja vakcine protiv kovida, da je vakcina koja je registrovana u Srbiji za upotrebu sigurna i bezbedna i da iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Dodao je da su stavovi onih koji se protive vakcinaciji trenutno "bez potpore", jer se imunizacija odvija na dobrovoljnoj bazi.

"Suština je u tome da u svemu leži strah od same vakcine, koji je potpuno bez osnova", rekao je tada dr Kon.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nedavno je objavio da se sve vakcine intenzivno prate i da su neželjene reakcije izuzetno retke – 755 prijavljenih neželjenih reakcija za sve četiri vakcine, što je jedna prijavljena reakcija na 3.973 imunizovana građanina.

Navodi i da su sve te reakcije bile blage – otok, crvenilo, bol, visoka temperatura, bol u mišićima, mučnina i prolaze u roku od nekoliko dana, što, kaže, nije ništa zabrinjavajuće, a što je još jedna stvar koja potvrđuje da su vakcine bezbedne.

Dakle, pored toga što su obaveštenje i pristanak pacijenta obavezna stavka kod svakog lečenja (pa i kod vakcine, koja je deo lečenja) i što evidencija o vakcinisanima pokazuje da nema ozbiljnih reakcija koje bi ugrozile ljudsko zdravlje, ostalo je stvar vašeg ličnog izbora.

Povezane vesti

 • Korisnik: Komša
  22/04/2021 - 00:02
  Jel može neko da napiše šta piše u toj saglasnosti,ili gde ima da se pročita?
 • Korisnik: Ni u ludilu...
  20/04/2021 - 23:34
  ne primam u svoj organizam patogen, još uz svoju "saglasnost", sa agresivnom provaxxx propagandom izigrali ste poverenje, za mene ovo je treća faza ispitivanja i naravno da je potrebno da se ogradite od onoga što bestidno propagirate za sve pare od farmakomafije. Da li ste primetili kako u Rusiji koja je proizvođač po meni najmanje opasnog imunizacionog sredstva nema pritisaka, nema propagande, nema programirane panike i sejanja straha, da ste na taj način postupili, imali bi mnogo bolje efekte.
 • Korisnik: Dejan
  20/04/2021 - 22:40
  za kinesku vakcinu se n epotpisuje nista, a vi primajte Fajzer :)
UČITAJ JOŠ KOMENTARA