Priština
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Priština

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Priština, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Naime, kako je saopšteno iz kosovske Vlade zabranjen je rad u zatvorenim prostorijama marketa, pekara, burekdžinica i ćevapdžinica, dok su usluge dostave i za poneti dozvoljene.

U hotelima i sličnim smeštajima, usluga pića i hrane je dozvoljena samo u sobama. Novim merama i dalje je zabranjen rad zelene i stočne pijace.

-Javni prevoznici (kombi i taksi prevoznici) u obavezi su da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima. Delimično, odnosno uz korišćenje 20% kapaciteta, dozvoljene su kulturne aktivnosti. Dozvoljene su profesionalne sportske aktivnosti u zatvorenim i otvorenim prostorijama bez prisustva publike. Zabranjena je aktivnost u zatvorenim prostorima za fitnese i teretane, ali je dozvoljeno individualno korišćenje-navodi se u spisku vladinih mera u cilju sprečavanja kovida 19. Istovremeno, na građane je apelovano da se pridržavaju preporučenih mera protiv Kovid-19

– da obavezno nose maske, da poštuju fizičku distancu i da redovno održavaju higijenu. Nošenje maske koja prekriva nos i usta je obavezno u svim slučajevima, osim u sledećim:

-tokom vožnje vozila sam ili sa užim članovima porodice,

-tokom trčanja i vožnje bicikla,

– šetnja izvan naselja i ne u grupama sa više od 4 osobe iste porodice.

Merama je ograničeno okupljanje ljudi na maksimalno 10 osoba na otvorenom prostoru, odnosno parkovima i drugim javnim površinama.

Sve javne i privatne institucije obavezne su da na ulazima postave vidljive znakove mera koje treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično.  Obavezno je dezinfikovanje i provetravanje prostorija. Sve javne i privatne institucije obavezne su da izvrše redukovanje radika, odnosno smanje broj radnika kako bi se izbeglo širenje korona virusa. Poštovanje preporučenih mera kontrolisaće opštinska inspekcija zajedno sa policijom. Inače,odlukom kosovske Vlade u periodu od sedmog do 18. aprila strani državljani koji uaze na Kosovo uključujući i one sa dozvolama za privremeni ili stalni boravak na Kosovu,moraju da imaju negativan PCR test na kovid 19 urađen po principu resiprociteta iz zemalja iz kojih dolaze.

Zabrana kretanja

Od 07. aprila do 18. aprila zabranjeno je kretanje građana od 22 do 05 sati osim u sledećim slučajevim

-u slučajevima hitne prirode (za dobijanje lekarske pomoći, kupovinu lekova ili pružanje nege ili lekarske pomoći),

-kretanje zdravstvenog, bezbednosnog osoblja i operatera kjoji obavljaju javne radove i usluge,- ekonomskih operatera koji obezbeđuju funkcionisanje lanca snabdevanja ali pod uslovom da im je data posebna dozvola iz sistema EDI Poreske administracije Kosova.

Zabranjuju se sva javna okupljanja uključujući seminare, radionice, svadbe i porodična slavlja, verske ceremonije i aktivnosti (osim uže porodice), kao i vannastavne aktivnosti kao što su ekskurzije i grupne šetnje.