Zlatibor Lončar
Tanjug
Zlatibor Lončar

Tanjug

Zlatibor Lončar, Foto: Tanjug

"Razmatrali smo sve probleme u zemlji. Situacija je ozbiljna, ali drži se pod kontrolom. U beogradskim klinikama i bolnicama mesta su skoro potpuno popunjena", kazao je Pelemiš nakon sastanka.

Pelemiš je preneo da je dogovoreno da se tokom dana naprave detaljne vizite i da svi kovid bolesnici koji su pri kraju izlečenja, u delu završetka terapije koji ne zahteva ležanje u klinikama, budu premešteni u privremene bolnice u Srbiji, u Niš i Kragujevac.

"Posle detaljnih vizita koje će biti obavljene tokom dana biće oslobođeni kapaciteti. Naš cilj je da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni koji su pri kraju lečenja da odlaze u privremene bolnice, gde im nije potreban kiseonik i intenzivna nega", objasnio je on.

Pelemiš je kazao da će se time dati prostora lekarima u velikim kliničkim centrima da oslobode što više kreveta.

"Ide vikend, imamo veliki broj zaraženih, pritisak je velik na kovid ambulante, a posebno na trijažne ambulante", naglasio je on.

Ukazao je da trenutno nema problema što se tiče zbrinjavanja.

"Imamo izvanredne kliničare koji mogu da se nose sa ovom infekcijom. Nema razlike između naših i svetskih lekara. Ali pomozimo im da bude što manje obolelih. Pridržavajmo se mera da bismo imali što manje bolesnika, da bismo ovaj broj što više smanjili, kako bismo mogli da pružimo usluge pacijentima koji nemaju kovid, jer su oni u problemu. Ako svi zajedno budemo radili uspećemo da usporimo epidemiju", objasnio je on.

Pročitajte još: