Patrijar, kuća
RINA
Patrijar, kuća

RINA

 kuća, Foto: RINA

Prema zvaničnim podacima RGZ prošle godine prodato je 1.443 objekta, u poređenju sa 884 tokom 2019. Najviše vikendica prodato je u Vojvodini i to na Fruškoj gori - 882, dok je u ostatku zemlje ukupno prometovan 561 objekat.

Bitno je istaći da seoske kuće i vikendice koje se prodaju za, relativno malo novca kriju podebeo spisak troškova. Kako to ni u jednom slučaju nije novogradnja, postoji realna potreba za adaptacijom objekta, koja u pojedinim slučajevima uopšte nije jeftina.

Tako, kako želja za begom od gradske gužve i buke ne jenjava, a cene nekretnina rastu, građani se sve više okreću izgradnji montažnih kuća. Trend koji u ostatku sveta traje decenijama, "prima" se lagano i kod nas, a kako vreme prolazi tražnja je sve veća.

Cena

Cene kvadrata montažnih kuća se kreću od oko 200 evra po kvadratu do 450 evra i više, u zaviosnosti od niza faktora. S jedne strane kupci imaju izbor tipa izgradnje: siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) i ona košta između 160 i 230 evra po kvadratu, u zavisnosti za kog izvođača se opredelite.

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 260 do 450 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača. Takođe, na cenu utiče i energetska klasa kuće.

Brzina izgradnje

Najprimamljivija činjenica oko montažnih kuća je brzina njihove izgradnje. Za razliku od klasičnih kuća koje se zidaju na licu mesta, montažne kuće se izrađuju od unapred fabrikovanih elemenata. Većina proizvođača tvrdi da su kuće od 80 kvadrata, gotove za otprilike mesec dana, što je izvanredno brzo. Mimo te brzine, činjenica da je kuća prefabrifikovana drastično uprošćuje čitav proces izgradnje.

Najveći broj montažnih kuća se pravi od drveta i drvne građe. Sa spoljne strane se oblaže sa OSB pločama, a iznutra se postavlja mineralna vuna preko koje ide prvo folija pa gipsane ploče. Krov je ili od crepa ili od lima. Nemali broj proizvođača montažne kuće pravi i od armiranog betona. Preko panela od armiranog betona postavlja se dodatan termoizolacioni sloj uglavnom od stiropora.