Zgrada
Alo.rs / V. Đ.
Zgrada u kojoj se dogodio zločin u Deligradskoj

Alo.rs / V. Đ.

Zgrada Foto: Alo.rs / V. Đ.

Tržište stambenih nekretnina se oporavilo nakon pada od skoro 70 odsto za vreme vanrednog stanja. Cene su ostale gotovo nepromenjene, s tim što je povećana potražnja, kao i cena, kuća u prigradskim opštinama u okolini Beograda i drugih većih gradova.

Predsednik UO Klastera nekretnina Nenad Đorđević je rekao da se već u poslednjoj sedmici maja promet nekretnina vratio na nivo iz februara ili prve nedelje marta.

- Za razliku od zemalja gde su mere za suzbijanje koronavirusa dovele do većeg pada prometa nekretnina i gde će trajno ostaviti posledice, to kod nas nije slučaj. Jer naše tržište nije zavisno od kreditnih kupaca, budući da 70 odsto kupaca na našem tržištu kupuje gotovinom - navodi Ðorđević i objašnjava da cene nekretnina održavaju odnos ponude i potražnje i očekuje da će potražnja u Srbiji ostati velika i da zato neće padati cene.

Preporučujemo i:

- U toku ove krize došlo je do preraspodele cena na tržištu, pa su tako porasle cene kuća u prigradskim naseljima kao što su Grocka, Barajevo, Lazarevac, Sopot... Isto je i u okolini Novog Sada. Ljudi su videli da za cenu, na primer, dvosobnog stana u Mirijevu mogu da kupe kuću s placem i okućnicom - naveo je Đorđević.

Kada je reč o stanovima, njihova cena stagnira i na istom je nivou kao i pre krize, kaže Đorđević, i dodaje da se i dalje najviše traže stanovi na Novom Beogradu i Vračaru, u centru grada, ali i u obodnim naseljima kao što su Mirijevo i Žarkovo, gde je cena stanova jeftinija.

Prosečna vrednost kredita 30.000 evra

Generalni sekretar Udruženja banka Srbije Vladimir Vasić rekao je da nema pada aktivnosti kada je reč o stambenim kreditima i da je trenutno registrovano oko 120.000 stambenih kredita čija je prosečna vrednost oko 30.000 evra.

- Sada je stabilna situacija i ne primećujemo neki pad. Takođe, nemamo rast nenaplativih kredita. Videćemo kakav će biti treći i četvrti kvartal po pitanju stambenih kredita, zasad banke kreditiraju i po kreditnom birou ne primećujemo da ima nekih značajnijih oscilacija - naveo je Đorđević.

5.343 kupoprodaje nekretnina ostvarene su tokom sedam nedelja trajanja vanrednog stanja 

Pročitajte još: