"OVO JE BILO NEIZBEŽNO" Londonski ekonomista otkrio kako je korona uticala na svet

Poslovne investicije su ključne

Banka Kredit Ekonomija Posao Advokat Ugovor
Foto: Shutterstock

"Maršalov plan za pandemiju" potreban je da se ekonomije pravilno oporave nakon Velikog zaključavanja, tvrdi dugogodišnji ekonomista iz britanskog finansijskog okruga. Takođe upozorava da "jednostavno ubacivanje milijardi" u finansijski sistem neće sam doneti oporavak.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, čak i pre trenutne globalne recesije, stopa rasta realnog BDP-a po glavi stanovnika je bila umanjena ili opadala, javna ulaganja su opadala, a rast investicija po glavi stanovnika na tržištima u nastajanju takođe je bio spor.

Majkl Roberts je preko 30 godina radio kao ekonomista u kompanijama za istraživanje ulaganja u Londonu. Objašnjava da izolacija zbog Kovida -19 predstavljala „prekretnicu“ za globalnu ekonomiju koja je već bila usmerena prema recesiji.

Sputnik: Džej Povel, predsedavajući američke banke Federalnih rezervi, nedavno je rekao da je trenutna ekonomska kriza u potpunosti posledica Kovida-19 i politike zaključavanja, a ne zbog bilo kojih osnovnih problema u ekonomiji. Kako biste odgovorili na Povelove primedbe?

Roberts: Baš kao što su to radili tokom globalnog finansijskog pada u periodu 2008-9. godine, monetarne vlasti ne žele da priznaju da trenutna kriza potiče iz sloma u glavnim ekonomijama. Tek prošlog septembra [2019.], bili su prinuđeni da ubiju milijarde vanredne likvidnosti kada su se kreditna tržišta slomila. Taj kreditni stisak odrazio se značajno na usporavanje globalnog rasta, uključujući i SAD.

Većina zemalja iskusila je najniže stope rasta realnog BDP-a u 2019. godini od kraja velike recesije 2009. Zaista, poslovna ulaganja su padala u većini glavnih ekonomija; Japan i delovi Evrope su već bili u recesiji ili blizu nje; dok je nekoliko velikih ekonomija u nastajanju, poput Meksika, Turske, Argentine i drugih, bilo u padu. Dakle, svetska ekonomija je slabila i nije bila u stanju da se izbori sa pandemijom.

Pandemija je bila najvažnija tačka.

Sputnik: Podaci Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske tabele Pena sugerišu da su SAD i druge velike ekonomije bile usmerene na recesiju i pre zatvaranja zbog Kovida -19.

Roberts: Da, podaci o rastu realnog BDP-a MMF-a za 2019. godinu bili su na najnižem nivou u deset godina. Globalna trgovina je opadala, a proizvodni sektori mnogih velikih ekonomija su se ugovarali. Štaviše, korporativni profit, životna aktivnost korporativnih investicija, prestao je da raste u glavnim ekonomijama, a profitabilnost je globalno na najnižim nivoima.

Sputnjik: Možete li objasniti laiku, dokaze koji podržavaju ovu poziciju i da li se slažete sa tim?

Roberts: Po mom mišljenju, poslovna investicija je ključna za prihode i zaposlenost. A poslovno ulaganje zavisi od profitabilnosti te investicije. Ako je profitabilnost mala, pa čak i opada, investicije će patiti i ta se situacija već pojavila 2019. godine pre nego što je virus udario.

Sputnjik: Zašto bi bilo važno da li su SAD i globalna ekonomija krenule ka recesiji pre "Velikog zaključavanja"?

Roberts: Razlog zbog kojeg je to važno je taj što je svetska ekonomija već pokazivala znakove velike slabosti i blizine recesije BDP-a, trgovine i investicija, i trebaće više vremena da se izađe iz pada zbog pandemije nego inače. Mnoge kompanije (čak i velike) možda se neće vratiti nakon što se zaključavanja završe i „normalno“ poslovanje nastavi.

Poslovi i prihodi biće trajno izgubljeni. Ovaj fenomen se naziva u ekonomiji, histerezi, gde kratkoročna oštećenja pretvara u dugoročne gubitke. To je sada verovatna perspektiva - nešto što je predsedavajući Povel priznao u svom nedavnom govoru.
Sputnik: Šta mislite, kuda idemo ako se trenutne vladine politike ne promene i zašto?

Roberts: Postoji optimističan razgovor o oporavku u obliku slova V, tj. brzom povratku na prethodni BDP i rast investicija (koji su već slabili kao što sam tvrdio). Ali to pretpostavlja da se zaključavanja brzo završe, nema dugoročnog oštećenja, nema „drugog talasa“ virusa i vakcina će se uskoro pronaći.

Finansije Ekonomija Berza Ulaganja Privreda Investicije
Foto: Shutterstock

Verovatnije je da će ekonomije imati oporavak u obliku slova U ili čak l, jer upijanje biliona kreditnog novca u finansijski sistem neće doneti oporavak ako profitabilnost u proizvodnim sektorima ostane niska. Ono što je potrebno jeste ogroman Vladin program ulaganja koji je usvojen tokom Drugog svetskog rata u civilne i zelene projekte za obnovu rasta i zapošljavanja. „Maršalov plan“ za pandemiju.

Sputnjik: Kako svakodnevne ljude pogađa trenutna kriza?

Roberts: Nekoliko studija pokazuje da su radnici koji ostvaruju najnižu platu i na takozvanim (ali potrebnim) poslovima sa niskim kvalifikacijama, najviše pogođeni. Profesionalni radnici mogu raditi od kuće i nisu videli velike gubitke prihoda. Ostali koji moraju ići na posao trpe najveće gubitke i takođe se suočavaju sa izgledom da nemaju posla.

Povezane vesti