Siniša Mali
screenshot
Siniša Mali

screenshot

Siniša Mali, Foto: screenshot

„Bar bi trebalo da znate da visina javnog duga nije konstanta, već promenljiva kategorija. Jedina konstata je ogromna količina laži koje izgovarate. A što se tiče procenata, svima u Srbiji je više nego jasno da znate da ih računate, ali na štetu građana. Iako ste do sada vaše procente mogli samo vi da izračunate, pouzdam se u državne organe koji rade svoj posao i veoma uspešno razotkrivaju malverzacije kojima ste se bavili dok ste bili na vlasti. Samo mi nije jasno dokle više planirate da ponižavate i unižavate inteligenciju ljudi?“, upitao je Mali.

Mali je naveo da kada je u pitanju javni dug Srbije nije ništa dramatično, kao što „ekspert“ Nikezić prikazuje, jer je pod kontrolom, stabilan i neće preći 60 procenata predviđenih Mastriškim ugovorom.

„Naime, javni dug na kraju marta ove godine iznosio je 28,14 milijardi evra, što čini 55,7 procenata BDP-a. Na kraju prošle godine, javni dug je bio 26,66 milijardi evra, odnosno 57,4 odsto BDP-a. Upravo taj podatak, za kraj prošle godine je imao predsednik Aleksandar Vučić kada je davao izjavu, dok su informacije za prvi kvartal objavljene pre nekoliko dana“, objasnio je Mali i ocenio da je Nikezićeva izjava krajnje maliciozna.

Iz svega ovoga je svima jasno da je za Nikezića i firmu u kojoj je zaposlen istina jedino ono što njima odgovara.

„Kada je reč o zaduživanju, red je da „eksperta“ još jednom podsetim da krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug tek datumom povlačenja, a ne odmah. U skladu sa odgovornim upravljanjem javnim dugom, vraćaju se stara zaduženja, ali i otplaćuju enormni dugovi, po visokoj kamatnoj stopi od čak 7,25 procenata, koje imamo zahvaljujući štetočinskoj ekonomiji upravo ekipe iz kompanije i dotičnog Nikezića, koji je svojevremeno bio državni sekretar u Ministarstvu finansija“, rekao je Mali.

On je naveo da je iza njega i njegovih pajtosa iz firme, u kojoj sada radi, ostala samo prazna državna kasa.

„Građani znaju da smo prošli kroz izuzetno težak period fiskalne konsolidacije, jer je država kada je vlast promenjena, klizila po ivici bankrota. Uspeli smo da se iščupamo iz beznađa u koje ste nas uterali i danas jesmo jedna od najuspešnijih ekonomija i planiramo da ostanemo na tom putu. Javne finansije su stabilne, a i ne očekujemo dodatne šokove koji bi mogli da ostave negativan uticaj na njih. Sada smo fokusirani na što brže otvaranje naše ekonomije, do čega dolazimo zahvaljujući odlično organizovanoj vakcinaciji, a to nam je ulaznica za bolje sutra“, rekao je Mali i dodao da se Nikezić i ekipa pitaju, bolje sutra rezervisano je samo za njihovu „elitu“, od Maldiva, preko Švajcarske, do Hongkonga.

Siniša Mali je naveo da se građani sa knedlom u grlu sećaju kako su živeli u njihovo vreme.

„Bezbroj je primera bezobzirnog trošenja i krađe novca građana dok su vladali. Bilo je tu i promašenih investicija od Pazl grada, do lažne replike Terazija, drugih grandioznih građevinskih poduhvata za sopstveni džep, zatvaranja fabrika, kao i ukidanja na hiljade radnih mesta. Bilo je i 619 miliona evra prihoda Đilasovih firmi“, rekao je Mali.

Mali je istakao da politiku Đilasove firme najbolje opisuje misao Ive Andrića – „Dođu, tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati“.

„Jedino što građanima mogu da obećam jeste da nećemo dozvoliti da ‘fukara’ nastavi da se bogati. Mi ćemo učiniti sve da podižemo životni standard građana i da ih podržavljamo kada god je to potrebno. Mogu da budu uvereni da mi, za razliku od takvih, nećemo dopustiti da država ponovo sklizne u provaliju“, zaključio je Mali.