Siniša Mali u Skupštini Srbije
Tanjug/T. VALIČ
Siniša Mali u Skupštini Srbije

Tanjug/T. VALIČ

Siniša Mali u Skupštini Srbije , Foto: Tanjug/T. VALIČ

Reč je o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Predlogu zakona o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

On je izrazio zadovoljstvo što je sa frilenserima postignut dogovor, precizirajući da će te dve izmene biti pretočene u dva amandmana koja će dati dobre zakone, prihvatljive za obe strane - frilenserima i Vladu Srbije.

- U poslednjih par meseci imali smo veliki broj razgovora sa njima, juče su bili poslednji gde smo uspeli da usaglasimo konačno rešenje i to je danas ono što je pred vama. Elementi tog dogovora su da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa se utvrđuju rešenjem Poreske uprave koje dolazi nakon usvajanja ovog zakona. Na godišnjem nivou oporezivanju ne podležu prihodi u visini do 384.000 dinara. Normirani troškovi po novom predlogu priznaju se u visini od 50 odsto ostvarenog prihoda, ne obračunava se kamata do dana donošenja rešenja Poreske uprave. I porezi i doprinosi se plaćaju u 120 jednakih mesečnih rata u toku narednih deset godina - precizirao je ministar.

Kako je rekao, uzeta je u ozbir socijalna kategorija, odnosno status onih frilensere koji mesečno zarađuju do 64.000 dinara na godišnjem nivou, što je 768.000 dinara (približno 533 evra mesečno). Oni, precizirao da po zakonskom rešenju oni neće imati obavezu da plaćaju poreze i doprinose koje nisu platili iz prethodnog perioda.

Siniša Mali u Skupštini Srbije

Tanjug/T. VALIČ

Siniša Mali u Skupštini Srbije , Foto: Tanjug/T. VALIČ

Za sve ostale obezbeđena je pravičnog i progresivnost oporezivanja.

- Od 1. januara 2022 . godine koji je takođe rok, predložen amandmanom u dogovoru sa frilenserima, dogovoreno je da će oni plaćati poreze i doprinose kvartalno uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade što je sada 54.900 dinara - rekao je ministar.

On je poručio onima koji zarađuju dosta više da imaju dovoljno vremena do do 1. januara 2022. godine, kada je zakonski rok u zakonskom predlogu, svoje poslovanje usaglase sa postojećim zakonskim normama i da se registruju kao preduzetnici, da osnuju svoje pravno lice, svoj DOO ili na bio koji drugi način regulišu svoj status.

- I konačno, ono što je važno otvaramo razgovore za druagačije definisanje statusa frilnsera kroz novi zakon o fleksibilnim oblicima rada koji tek treba da se napravi. Videćemo kako to treba da izgleda ali poziv je upućen frilenserima da učestvuju u toj grupi - istakao je.

Izrazio je zadovoljstvo što je postignut dogovor i naglasio da nije pređena crvena linija, niti je na bilo koji način ugrožen poreski sistem.

- Očuvali smo sa druge strane, tu socijalnu ugroženu kategoriju i našli rešenje za frilensere na način da oni koji su mesečno zarađivali do 64.000 dinara neće imati obevezu da prošle poreze i doprinose plate. Zadovoljan sam tim rešenjem i pokazali smo kako kroz komuniakkciju i uzajamno razumvanje možemo da nađemo prihvatljiva rešenja za obe strane - zaključio je ministar.