Siniša Mali
TV Pink/Printscreen
Siniša Mali

TV Pink/Printscreen

Siniša Mali, Foto: TV Pink/Printscreen

NOVAC ZA EKOLOGIJU

Dodatni novac će, kako najavljuje, biti izdvojen i za nastavak izgradnje ili poboljšanje zdravstvene infrastrukture i nabavku lekova i  akcina, a rebalansom budžeta će biti odvojeno i dodatnih 5,5 milijardi dinara za poljoprivredu i dodatne četiri milijarde dinara za ekologiju  koja je, kako ističe, izuzetno važna tema. 

- Rebalans budžeta je usmeren na infrastrukturu, podizanje BDP-a, na pomoć privredi i građanima i na jačanje zdravstva - rekao je Mali i  odsetio da je treći paket podrške vredan 257 milijardi dinara što je oko 4,3 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), a da je ukupna  Vrednost prošlogodišnja dva paketa pomoći iznosila 704 milijarde dinara. 

- Sada smo sa ova tri paketa pomoći već negde na 17,2 ili 17,3 odsto BDP-a - zaključio je ministar fi nansija Srbije i naglasio da nema  nogo zemalja na svetu koje su na takav način podržale svoju ekonomiju. 

Auto-put

Tanjug

Auto-put, Foto: Tanjug

ČETIRI AUTO-PUTA

Povodom izdvajanja dodatnih 88 milijardi dinara za kapitalne projekte, ministar je naveo da se u ovom trenutku već grade četiri auto-puta, da je rebalansom izdvojen dodatni novac i za početak izgradnje auto-puta Niš--Pločnik-Merdare i takozvane Dunavske magistrale od  Požarevca prema Golupcu, i za Fruškogorski koridor.

- Radovi su krenuli i novac je obezbeđen i za auto-put od Surčina ka Novom Beogradu. Videćemo da li ćemo stići Beograd-Zrenjanin ove  godine, a ako stignemo, i za to imamo novca - dodao je on i naveo da je izdvojen novac i za obilaznicu oko Novog Sada i Gornjeg Milanovca i početak izgradnje metroa.

Mali kaže i da je dupliran budžet za ekologiju, da kreće izgradnja velike mreže za kanalizaciju, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i  rešavanje problema deponija. 

Ministar naglašava i da će u narednih desetak dana početi izgradnja nove kovid bolnice u Novom Sadu i da je i za to izdvojen novac.

Sputnjik V vakcina

EPA/MOHAMED MESSARA

Sputnjik V vakcina, Foto: EPA/MOHAMED MESSARA

NOVE FABRIKE VAKCINA

- Idemo sa izgradnjom nove fabrike vakcina, izdvojili smo novac za završetak radova na rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije, za početak  izgradnje KC Vojvodine u Novom Sadu, kao i za niz drugih opštih bolnica, nabavku opreme, vakcina i lekova - rekao je Mali. 

On je pozvao građane da nastave s masovnom vakcinacijom jer je to jedini način za završetak pandemije i za potpuno otvaranje naše  ekonomije, ističući da imamo novca i da nabavljamo vakcine koje plaćamo unapred i na vreme. Prema njegovim rečima, planirani deficit budžeta u prvom kvartalu bio je 80,9 milijardi, ali je zabeležen defi cit u prvom kvartalu od 
23,5 milijardi dinara, što je za oko 500 miliona evra bolji rezultat u prvom kvartalu.

ISPLATA POMOĆI GRAĐANIMA U OKVIRU TREĆEG PAKETA 

Pred Vladom Srbije juče se našlo i nekoliko važnih zaključaka kojima se nastavlja sprovođenje trećeg paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima, vredan ukupno oko dve milijarde evra.

Svi punoletni građani Srbije, u okviru trećeg paketa pomoći, imaju pravo na isplatu novčane pomoći u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, dok će penzioneri pored 60 evra dobiti i dodatnu pomoć od 50 evra, što je ukupno 110 evra.