Novac, pare
Shutterstock
Novac, pare

Shutterstock

Foto: Shutterstock

To su za Tanjug potvrdili iz Ministarstva rudarstva i energetike i naveli da će izabrane jedinice lokalne samouprave nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom i donošenja svojih propisa o raspodeli sredstava, raspisati dva javna poziva.

Prvi za izbor privrednih subjekata koji se bave energetskom sanacijom i nakon formiranja liste subjekata, raspisaće se poziv za građane, koji će se obraćati izabranim privrednicima za stručnu pomoć oko radova i od kojih će dobijati predračune za radove, a koje ce zatim prilagati uz prijavu na javni poziv.

Očekuje se da će se javni pozivi za građane raspisati početkom trećeg kvartala 2021. godine.

Javni poziv za lokalne samouprave predstavlja pilot projekat na osnovu kojeg će Ministarstvo rudarstva i energetike dalje razvijati modele i mogućnosti subvencija mera energetske sanacije.

Pored budžetskih sredstava u narednim godinama iz Ministarstva očekuju finansijsku podršku fondova EU, kao i međunarodnih finansijskih institucija kao što su Svetska banka, Evropska investiciona banka, Banka za obnovu i razvoj, Nemačka razvojna banka KfW i sl.

Naime, prijave za jedinice lokalnih samouprava su otvorene do 21. maja 2021. godine.

Kada je reč o kriterijumima za izbor lokalnih samouprava, u javnom pozivu je navedeno njih šest, a to su spremnost za realizaciju, raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju, procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera, zatim procenat učešća lokalne samouprave u finansiranju projekta te iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva kao i razvijenost lokalne samouprave.

Prihvatljivi troškovi:

Zamena spoljnih prozora i vrata;
Postavljanje termičke izolacije zidova, krova, tavanica, zidova, podova;
Ugradnja novog izvora toplote koji kao gorivo koristi;
Nabavka kotla na drvnu biomasu (pelet, briket, sečka, pirolizu drveta) – prirodan gas – tečni naftni gas (Kotao za gas može da se finansira, ali ne i priključak);
Ugradnja toplotne pumpe;
Zamena postojećeg kotla efikasnijim kotlom (grejač prostora ili kombinovani grejač);
Ugradnja toplotnih pumpi (grejač prostora ili kombinovani grejač);
Ugradnja elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi;
Opremanje radijatora sa termostatskim ventilima i ostalom neophodnom armaturom;
Opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu (kalorimetri, delitelji toplote, balans ventili);
Zamena postojećih i ugradnja novih efikasnih uređaja za klimatizaciju,
Zamena postojećih ili ugradnjom novih sistema za ventilaciju sa rekuperacijom toplote;
Ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode;

Mogu da konkurišu svi građani. Stambena zajednica može da aplicira ako se finansira fasada, a ako se npr. menjaju prozori može pojedinačno za porodični stan.