Siniša Mali predstavio zakone vezane za treći paket podrške privredi i građanima

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali predstavio je danas poslanicama u Skupštini Srbije zakonska rešenja kojima se omogućuje finansijska isplata pomoći građanima Srbije kao i predloge bankarskih garantnih šema čiji je cilj poboljšanje privrednog ambijenta kako bi se ublažile posledice pandemije korona virusa po privredu Srbije.

Siniša Mali u Skupštini Srbije
Siniša Mali u Skupštini Srbije , Foto: Tanjug/T. VALIČ

Pred poslanicima se tako našao i Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih građana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, bolesti Kovid 19, izazvane virusom SARS-Co-2.

Kada je reč o garantnim šemama dnevnom redu su dva predloga zakona: Predlog zakona o izmenama zakona o utvrđivanju garante šeme kao mera podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti pandemije bolesti Kovid 19, izazvane virusom SARS-Co-2, kao i Predlog zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije bolesti pandemije bolesti Kovid 19, izazvane virusom SARS-Co-2.

- Da bi građani dobili pomoć uspostavlja se Privremeni registar punoletnih građana koji će biti osnov za isplatu pomoći građanima i penzionerima. Reč je o isplati građanima, dva puta po 30 evra, u maju i novembru. Naši najstariji sugrađani će dobiti dodatnih 50 evra u septembru. Iznos od 60 evra dobijaju svi građani koji su punoletni danom stupanja na snagu ovog Zakona, oni koji poseduju ličnu kartu,imaju prebivalište na teritoriji Srbije i prijave se za dobijanje novčane pomoći - rekao je ministar finansija.

On je podsetio da je prošle godine isplaćeno po 100 evra svakom punoletnom građaninima Srbije i da se za tu pomoć prijavilo 4.325.000 građana. Kada se njima pridruže i penzioneri i korisnici socijalne pomoći, dolazi se do 6.200.000 građana koji su primili tu finansijsku podršku.

Siniša Mali u Skupštini Srbije
Siniša Mali u Skupštini Srbije , Foto: Tanjug/T. VALIČ

Kako je poručio penzioneri ne moraju da se prijavljuju za ovu meru podrške, kao ni primaoci novčane socijalne pomoći i lica iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija jer će njima automatski novac biti uplaćen.

- Ostali građani će moći da se prijavljuju za novčanu pomoć od 28. aprila do 15. maja, elektronski preko portala Uprave za trezor a od 5. maja i telefonskim putem preko kol centra. Isti je način prijavljivanja kao i prošle godine - objasnio je ministar.

On je napomenuo da je Srbija stabilna kao i njene finansije i da ovim potezom država pokazuje da je tu za svoje građane i želi da im pomogne kako bi oni lakše prebrodili ovaj period krize. On je pozvao građane da se prijave.

Govoreći o predlozima zakona koji se odnose na garante šeme, ministar je naveo da se prvi predlog tiče proširenja postojeće garatne šeme iznosom od 500 miliona evra. „Šema podrazumeva da banke daju podršku preduzećima a za deo tih kredita garanciju daje država kako bi banke bile ohrabrene da što pre daju kredite privrednim subjektima“, kazao je Mali.

Kako je ocenio garante šeme su bile pun pogodatak, izuzetan deo prvog i drugog paketa mera prošle godine. „Rezultat toga je da nemamo masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika i pogona. Obezbeđena je masovna likvidnost jer je od dve milijarde evra, iskorišćeno 1,7 milijardi evra i to je sve ušlo u novčane tokove i obezbedilo dodatnu podršku i likvidnost preduzećima. Uslovi ovih kredita su bili da se daju do 36 meseci uz obavezan grejs peirod od 9 do 12 meseci“, precizirao je.

Siniša Mali u Skupštini Srbije
Siniša Mali u Skupštini Srbije , Foto: Tanjug/T. VALIČ

Uz ovu šemu osmišljena je potpuno nova šema sa portfplijom od 500 miliona evra i ona je namenjena ugroženijoj kategoriji preduzeća, odnosno onima koji su imali pad poslovnih prihoda veći od 20 odsto.

- Videli smo dapostoji veliki broj pravnih subjekata koji su više ugroženi pandemijom i ova garantna šema je usmrena ka njima.Tu su banke manje voljne da daju kredite, država u ovom slučaju više garantuje, tako ohrabujemo banke da dodatno daju novac firmama koje su imale pad prihoda iznad 20 odsto. Ti krediti imaju dužu ročnost na 5 godina, odnosno 60 meseci uz grejs period od 18 do 24 meseca - rekao je ministar.

Kod ovih kredita data je mogućnost otplate kredita u mesečnim ili kvartalnim otplatama i što je još važnije proširena je namena kredita, tako da se sada, pored davanja novih kredita i zanavljanja kredita za likvidnost i obrtna sredstva, oni mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita za livkidnost i obrt ali i investicionih kredita.

- Pokrili smo gotovo sve kategorije, velika, mala i srednja preduzeća, samostalne umetnike, naše ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, nezaposlene, i one ugroženije koji rade u turizmu ugostiteljstvu, autoprevoznike - rekao je Mali i dodao da je ovaj paket mera i deo rebalansa budžeta koji je takođe na dnevnom redu skupštinskog zasedanja.

Povezane vesti