Novac, pare
Shutterstock
Novac, pare

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je juče pet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva finansija, od kojih se tri odnose na treći paket mera pomoći građanima i privredi, a među kojima je i onaj koji se tiče isplate 60 evra svim punoletnim građanima, izjavio je ministar Siniša Mali.

Jedan od njih je proširenje postojeće garantne šeme koja je formirana prošle godine u vrednosti od dve milijarde evra, a sada je proširena za dodatnih 500 miliona evra, kaže Mali.

Da li ćete se prijaviti za pomoć?

 

Ministar podseća da su to krediti koje banke daju privredi, a za koje garantuje država.

Drugi predlog zakona, dodaje Mali, odnosi se na još jednu garantnu šemu za preduzeća koja su u lošijem finansijskom položaju, a vredna je 500 miliona evra.

- Za te kredite država garantuje još više, ukoliko to preduzeće ne vrati kredit banci, deo vraća država u njegovo ime - pojasnio je ministar.

Treći predlog zakona je o isplati 60 evra svim punoletnim građanima, dodaje ministar, i podseća da prijava za tu vrstu pomoći počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja.

Prijavljivanje za 60 evra biće isto kao i prošle godine, preko kol-centra i portala Uprave za trezor.

- Pozivam sve građane da se jave. Mi ćemo prvih 30 evra isplatiti u maju, a narednih 30 evra u novembru. Samo jednom je neophodno da se prijavite da dobijete dva puta po 30 evra - rekao je Mali.

Komentari (1)

Blue Star

26.03.2021 07:49

Nepravda!Nezaposlenima u Srbiji po 60evra,a na Kosovu-200evra?!ZASTO???