NEĆE SVI NEZAPOSLENI DOBITI POMOĆ OD 60 EVRA To zavisi samo od jedne stvari: Ukoliko niste obavili na vreme, povratka više nema

U okviru paketa ekonomske pomoći dodatnih 60 evra dobiće svi nezaposleni koji su bili evidentirani kod Nacionalne službe za zapošljavanje na dan kada je usvojen rebalans budžeta 15. april.

Novac, dinari
Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Direktor Nacionalne službe Zoran Martinović kaže da će pomoć biti isplaćena u junu. On ističe da su nezaposleni dobili svoje posebno mesto tako što će dobiti dodatnu jednokratnu pomoć - 60 evra pored onih koje će dobiti svi građani.

- Važno je napomenuti da će pomoć biti isplaćena u junu i da je presek napravljen 15. aprila. Svi koji se prijavljuju nakon toga mogu da koriste druga prava i druge usluge Nacionalne službe, ali na ovu pomoć neće moći da računaju - objašnjava Martinović.

Kaže da je napravljen preliminarni presek i da aktivnih tražilaca zaposlenja ima oko 540.000.

- Vidi se da je taj broj porastao verovatno jer će mnogi želeti da dobiju pomoć. Imamo i neke druge kategorije na našoj evidenciji, tako da ćemo imati 600.000 onih koji mogu da računaju na ovu vrstu pomoći. Prevedeno u novac, to je oko četiri milijarde i 300 miliona dinara - navodi Martinović.

Novac, isplata, šalter
Novac, isplata, šalter, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kaže da će konačan spisak biti sačinjeni kada se zaokruže svi procesi. Martinović smatra da postoje tri razloga za povećanje broja nezaposlenih u odnosu na isti period prethodne godine.

- U januaru i februaru je bio veći talas jer su mere vlade prestale sa dejstvom krajem godine, tako da smo zabeležili povećan priliv iz radnog odnosa. To je sada stabilizovano, ali veći priliv imamo iz kategorije neaktivnih - građana koji su se prijavili na evidenciju zato što je najavljena jednokratna pomoć. Verujem da ćemo ponovo imati stagnaciju ili opadanje kada ovaj proces bude završen - ističe Martinović.

Kaže da je Nacionalna služba upravo raspisala širok set javnih poziva za sve nezaposlene.

Povezane vesti

  • Korisnik: Bocko
    18/04/2021 - 22:11
    Nezaposlenih ima bar duplo više, ali, s obzirom da vam dodeljeni pravni savetnik pri NSZ,u momentu vašeg prvog prijavljivanja službi, kao nezaposlenog lica, odmah saopšti da od NSZ-a ne očekujete nikakvu pomoć u dobijanju zaposlenja, i da od toga nema ništa, većina ljudi prestane da im se javlja, i izbrišu ih iz evidencije, tako da broj nezaposlenih nije validan.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA