Posao, zaposleni
Tanjug
Posao, zaposleni

Tanjug

Posao, zaposleni, Foto: Tanjug

U Ministarstvu za rad objašnjavaju da rad od kuće podrazumeva pravo na zaradu koja je propisana opštim aktom, odnosno kolektivnim ugovorom, pravilnikom i ugovorom o radu. Osnovna zarada ne sme biti manja od one koju dobija zaposleni na istim poslovima u prostorijama poslodavca, a jedina razlika je da nema pravo na naknadu za prevoz.

Preporučujemo i:

Kada radnik zbog privremene sprečenosti za rad ne dolazi na posao, a to može biti i zbog zaraženosti kovidom, onda Zakon o radu propisuje platu najmanje u visini od 65 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad.

UNETI U KOLEKTIVNE UGOVORE

Sindikati smatraju da bi bilo dobro napraviti kolektivne ugovore za sve grane realnog privatnog sektora koji bi regulisao sve nedoumice koje je donela epidemija. Po njima bi trebalo, zbog specifičnosti određenih poslova, rad od kuće regulisati kolektivnim ugovorima a ne zakonom.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije smatraju da je upravo iznos naknade kada se neko zarazi najveći problem. U javnom sektoru ona iznosi 100 odsto, osim u kulturi.Oni smatraju i da bi samoizolaciju, koja traje između 14 i 21 dan poslodavac trebalo da tretira kao neku vrstu povrede na radu. Taj stav objašnjavaju činjenicom da se ne može tačno utvrditigde se ko tačno zarazio. Po njima je bolje radniku dati celu platu i da on bude kod kuće, nego da se rizikuje zaraza u kolektivu.

Za Ranku Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata je nedopustivo da postoje različiti aršini kod različitih poslodavaca.

- Danas, kada je radnik u samoizolaciji, jedni isplaćuju 100 odsto plate, drugi 65 kao da su na bolovanju, a treći im retroaktivno pišu godišnje odmore - kaže ona. - Tražili smo od Ministarstva rada da se donese obavezujući pravni akt kojim će se pravila igre jasno uspostaviti.

Zakon o radu, kako tvrdi naša sagovornica, poznaje rad van prostorija poslodavca i rad na udaljenosti, ali ne i rad od kuće, pogotovo ne u vreme pandemije.

Pročitajte još: