Kajsija
RINA
Kajsija

RINA

Kajsija, Foto: RINA

Kolike su konkretne štete znaće se prilikom zametanja ploda.

"Visoke temperature uslovile su cvetanje kajsije u martu što se retko događa, a onda je došlo do pojave mraza, što je uslovilo smrzavanje cvetova. Kajsija je stradala pre 20 dana,tako da je sasvim izvesno da ih ove godine nećemo brati, pogotovu rane sorte. Najveće štete pričinjene su svakako u nižim predelima, kritična nadmorska visina je ona koja se kreće oko 300 metara. Jedini voćari koji su ovog proleća izbegli veliku štetu su oni koji koriste anti frost sisteme", rekao je za RINU prof. dr Sveta Stamenković, stručnjak za voćarstvo.

Česte kiše, hladno vreme i nedostatak sunca uslovilili su i znatno manju aktivnost pčela, pa nema oprašivanja što će se svakako odraziti i na prinos.

Sveta Stamenković

RINA

Sveta Stamenković, Foto: RINA

"Za razvoj pčelinjih zajednica neophodan je polen koji pčelama sada trenutno nedostaje. To sve može ostaviti dalekosežne posledice, a problematičnu situaciju može popraviti jedino bolje vremenske prilike. Još jedan veliki problem sa kojim se pčelari konstantno suočavaju jeste prskanja u voćnjacima i zbog toga se neretko beleže trovanja pčela. Jedna otrovana pčela, znači deset otrovanih u polju. Jako je bitno da voćari razumeju važnost pčela, jer bez njih nema dobrog prinosa u voćarstvu", rekao je Stamenković.

Ukoliko se padavine i loše vremenske prilike nastave, kako najavljuju meteorolozi, do polovine maja vrlo je moguće da zakasni setva pojedinih povrtarskih kultura na plodnim oranicima u okolini Čačka.

PROČITAJTE JOŠ: