Željko Ražnatović Arkan
EPA
Željko Ražnatović Arkan

EPA

Spasić smatra da je neko iz DOS bio u dosluhu sa ubicama Željka Ražnatovića Arkana, Foto: EPA

Strane službe sprečavaju izručenje Dobrosava Gavrića (45) iz Južnoafričke Republike našoj zemlji, koja ga potražuje zbog izdržavanja kazne za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana (48) i dvojice njegovih prijatelja, tvrdi za „Alo!“ Božidar Spasić, bivši visoki funkcioner DB-a. Spasić naglašava da su strane službe učestvovale u ubistvu Arkana i da ih je strah da Gavrić ne progovori.

- Te službe, koje su bile umešane u ubistvo Arkana sprečavaju izručenje Gavrića. Razne službe tražile su Arkana pre ubistva, engleska, nemačka, bio je na poternici Interpola, trebalo je da ide u Hag, a kada ga se nisu dokopali, oni su organizovali njegovo ubistvo. Sprečavanje ekstradicije samo pokazuje da iza Gavrića vrlo verovatno stoji engleska obaveštajna služba MI6, koja blokira odluke sudova JAR da se on izruči našoj zemlji. Nije u pitanju nikakva pravna procedura. Strah ih je šta Gavrić može dodatno nešto da kaže. Praksa je da čuvaju svoje agente i koji su izvršili određene usluge. Vrlo je verovatno da je to obećano pre atentata na Arkana - ističe Spasić.

Dobrosav Gavrić

screenshoot/Youtube

Osam godina se nalazi u zatvoru, Dobrosav Gavrić, Foto: screenshoot/Youtube

Bivši obaveštajac naglašava da je Gavriću sigurnije da bude u zatvoru u Južnoafričkoj Republici.

- Te službe su pratile što se događa. Gavrićevo bekstvo tamo dokazuje da su one znale i da mu pružaju utočište. Naprosto, neko je obećao i to se ispunjava. On je na volšeban način pušten, tako da se postavlja pitanje motiva dosovskih vlasti, koje su ga pustile iz zatvora. Strane službe imale su svoje ljude u DOS-u, koje su uticale da se Gavrić oslobodi. On ima tretman povlašćenog lica, iako je običan ubica. Verovatno je neko iz DOS-a bio u dosluhu sa strancima ubicama. Strane službe su znale da im Arkan nije dostupan i da niko nije mogao da ga isporuči u Hag. Zato su htele da ga uklone - napominje sagovornik „Alo!“.


Spasić je siguran da su naše službe učestvovale u ubistvu.

Afričke vlasti ignorišu zahteve Srbije

Afričke vlasti srpskim organima još nisu poslale nikakav odgovor, iako su uputile zahtev za izručenje.

- Uputili smo zahtev za ekstradiciju Gavrića i čekamo odgovor, ali još ništa nije stiglo - rečeno je „Alo!“ u Ministarstvu pravde Srbije.

 - Glavnu reč imali su ljudi koji su došli tek tada u službu po nalozima raznih drugih službi. Arkan je smatrao da je mnogo jači od bilo koje službe bezbednosti. Uticaj naše službe je tada bio bio potpuno minoran. Tada su došli razni savetnici sa Zapada, šetali se po BIA i MUP. Kasnije su pustili Gavrića, koji je sada u sigurnoj kući zapadnih službi - kaže Spasić.

Božidar Spasić

Dušan Milenković

Arkan je mislio da je jači od bilo koje službe, Božidar Spasić, Foto: Dušan Milenković

Gavrić je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja. On traži politički azil u Južnoafričkoj Republici i nalazi se u zatvoru „Heldestrum“, koji važi za dobro čuvan kazamat, u zapadnom delu Kejptauna, u mestu Kaledon.

Opet traži azil u Južnoafričko republici

Gavrić još traži azil u JAR, o čemu se vodi proces pred Magistarskim sudom u južnoafričkom gradu Kejptaun. Ustavni sud iz Kejptauna u decembru 2018. odbio je njegov zahtev za dobijanje azila u JAR. Najviša sudska instanca te zemlje zaključila je da Gavrić ne može da dobije status izbeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje nije politički motivisano. Međutim, dobio je šansu za reviziju izbegličkog statusa i pravo da se obrati žalbenom odboru za izbeglice. U esktradicionom postupku takođe može da se bori za ostanak u Južnoafričkoj Republici.

U zatvoru je od 27. decembra 2011, posle ubistva afričkog bosa Sirila Bike, kada je otkriveno da je bio njegov telohranitelj. Od tada čeka odluku suda Južnoafričke Republike o dobijanju statusa izbeglice ili drugu vrstu zaštite jer se, kako tvrdi, boji da će ga u Srbiji ubiti Arkanovi osvetnici.