posle kiše
privatna arhiva
posle kiše

privatna arhiva

Članovi udruženja su se javili kada su iz Skupštine grada i Kriznog štaba rekli da bolnica nema ljude, Foto: privatna arhiva

Predsednik udruženja „Posle kiše” Dušan Mirić kaže da su mladići u protekla dva meseca u jeku najvećeg talasa epidemije neumorno nosili boce sa kiseonikom do najtežih pacijenata.

- Marinkovići nisu osuđivani, ali im je zbog sitnih prekršaja bio izrečen pojačan nadzor. Udruženje za resocijalizaciju se angažovalo da ih vrati na pravi put. Dragan i Aleksandar žive sa roditeljima i još petoro braće i sestara u stanu od 23 kvadrata, koji su 2003. dobili od Centra za socijalni rad i gradske uprave u Kragujevcu kao nužni smeštaj. Oni imaju još jednog brata i sestru, koji su već zasnovali svoje porodice. Stan je restitucijom vraćen pravim vlasnicima, zbog čega su dobili nalog od izvršitelja da se isele u roku od 15 dana. Njihovoj majci Dragici je ponuđeno da se sa troje maloletne dece useli u smeštaj od 29 kvadrata, dok su joj za ostale rekli „da se snađu” - kaže Dušan i ističe da svoje članove odvraćaju od kriminala jer su uvereni da se dobro dobrim vraća.

posle kiše

privatna arhiva

Marinkovići cepaju drva po komšiluku za dnevnicu, skupljaju limenke, bakar, mesing i sve što može da se proda, samo da bi porodici obezbedili novac za hranu Foto: privatna arhiva

- Marinkoviće hoće da isele usred zime! Da li je ljudski da nekoga sa malom decom teraju pravo na ulicu? Cela porodica živi od 20.000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka koji dobijaju za dvoje dece. Za ćerku (10), koja boluje od epilepsije mesečno dobijaju 10.600 dinara kao naknadu za tuđu negu, a pre šest godina su im skinuli strujomer jer nisu mogli redovno da plaćaju račune i od tada nemaju struju. Dragan i Aleksandar se bore za svaki dinar, cepaju drva po komšiluku za dnevnicu od 1.000 dinara, skupljaju limenke, bakar, mesing i sve što može da se proda, samo da bi porodici obezbedili novac za hranu - navodi naš sagovornik i dodaje da su i ostali članovi Udruženja „Posle kiše” radili udarnički kao volonteri u kovid bolnici i da se nadaju da će u dogledno vreme uspeti da se zaposle i tako svojim porodicama obezbede siguran izvor prihoda.

posle kiše

privatna arhiva

Članovi udruženja su svakodnevno u crvenoj zoni istovarali tri kamiona sa bocama sa kiseonikom, Foto: privatna arhiva

- Kada su mi iz Skupštine grada i Kriznog štaba rekli da bolnica nema ljude, a da boce moraju da dođu do bolesnika, odmah su se javili Milan Prokić, Vladan Ivanković, Aleksandar i Dragan Marinković, Sebastijan Selim, Milan Jovanović i Srboljub Roksandić, momci od po 19-20 godina. Oni nisu bivši osuđenici, već momci iz naselja, koje najviše kroz sport podstičemo da rade pošteno i da se klone kriminala. Ja sam robijao ukupno 10 godina, a kada sam izašao na slobodu rekao sam sebi: „Ja se tamo više ne vraćam!” rešen da dokažem sebi i drugima da robijaše ne treba uvek gledati kao bivše robijaše, već da zaslužuju šansu da pošteno rade! - kaže na kraju Mirić i poručuje da problemi uvek imaju rešenje i da se upravo zbog toga nada da će uz pomoć države svi članovi udruženja dobiti stalni posao.

posle kiše

privatna arhiva

Dušan Mirić podstiče mlade da rade pošteno i da se klone kriminala, Foto: privatna arhiva

Svakog dana istovarali po tri kamiona sa bocama, dr Sazdanović im obezbeđivao prevoz!

Dušan Mirić kaže da su čak i na Badnji dan bili u kovid bolnici i da su radili od srca!

- Bili smo zaduženi za Kragujevac, Topolu, Aranđelovac i Novi Pazar. Svakodnevno smo u crvenoj zoni provodili po dva sata. Zadatak nam je bio da istovarimo tri kamiona sa bocama sa kiseonikom, da ih dopremimo do punktova, a potom i do bolesnika. Jedna boca je teška oko 50 kilograma, ali smo se brzo izveštili da ih nosimo. Pojedini lekari su pre našeg dolaska pokušali da ih nose, pa je bilo čak i povređivanja. To svakako nije njihov posao i mnogo su potrebniji bolesnicima. U crvenoj zoni smo videli koliko se medicinsko osoblje bori za pacijente! Brzo smo se sprijateljili sa doktorima i svi nas obožavaju, dok nam je direktor Kliničkog centra dr Predrag Sazdanović obezbedio da vozač dolazi po nas, kada smo mu se požalili da nemamo para za prevoz - iskreno kaže Mirić.

Komentari (1)

XXL

02.02.2021 17:57

Sdbija danas.