Hitna pomoć
Alo.rs
Hitna pomoć

Alo.rs

Hitna pomoć, Foto: Alo.rs

Nesrećni mališan se igrao s četvorogodišnjim rođakom u dvorištu kad mu je pod nogama pukao tanki lesonit kojim je bio poklopljen šaht od septičke jame. Dečak je upao u jamu punu fekalija i na mestu preminuo.

Strašna tragedija dogodila se u nedelju po podne dok su majka i tetka stradalog mališana bile u kući.
Komšija Zoran Marković ispričao nam je u jednom trenutku da je čuo vrisak i pozive u pomoć majke stradalog dečaka.

- Dozivala me je, viknula je: "Zorane, dete mi je upalo u šaht!" Otrčao sam sa sinom do njihovog dvorišta i pogledao u jamu, ali od mališana nije bilo ni traga. Jadnik se već bio udavio - opisuje šokirani Zoran.

Prema njegovim tvrdnjama, septička jama bila je pokrivena samo parčetom tankog lesonita, koji je popustio pod dečakovim nogama, pa je on upao u rupu duboku skoro dva metra, punu vode i fekalija.

Reanimirali mališana petnaest minuta

Naselje Karaula se nalazi na periferiji Niša i do tamo se stiže lošim poljskim putem, što je spasiocima produžilo vreme dolaska do mesta nesreće. Hitna pomoć je mališana reanimirala čak petnaest minuta, ali su svi njihovi napori bili uzaludni.

- Strašno je bilo to gledati... Mlađi dečak, koji je video kako U. L. upada u jamu, u šoku je sedeo na jednoj cigli pored jame... Dohvatio sam neku grabulju, njome sam pokušao da napipam telo u jami, ali nisam uspeo. Ništa se nije videlo. Kada sam shvatio da ništa ne mogu da uradim, rekao sam komšinici da zove vatrogasce. Nastavio sam da gledam u jamu, nadao sam se da ću videti mehurove koji će pokazati da dečak još diše, ali uzalud - opisuje Zoran.

Iako su, kaže naš sagovornik, došli veoma brzo, za malog U. L. bilo je prekasno.

- Vatrogasci i policajci su nam rekli da se udaljimo od jame, da će oni izvući dečaka, ali ni oni nisu mogli da ga spasu. Posle je došao tužilac, dao sam izjavu. Ceo komšiluk je mnogo potresen, celu noć nismo spavali od tuge. Siroto dete, da skonča na takav način, užas - priča Zoran.

Izgubljeno vreme

Ujak nastradalog mališana Ivica M. dotrčao je do mesta nesreće čim je čuo šta se desilo.

- Dečakovo telo su vatrogasci izvukli iz jame, ležao je mrtav na zemlji. Bilo je strašno gledati to... Lekari su pokušavali da ga reanimiraju, ali dete nije mrdalo. Svima nam je bilo jasno da je s njim gotovo... Moja sestra, majka nastradalog deteta, uspaničila se, pa nije odmah zvala policiju i vatrogasce, već komšije... Nažalost, tako je izgubljeno dragoceno vreme i za dete je bilo prekasno - rekao je Ivica.

Inače, brojni rođaci i prijatelji preksinoć su došli kod majke stradalog mališana kako bi joj izjavili saučešće i pokušali da je uteše. Ona je sa sinom U. L. sama živela u naselju Duvanište, a u Karaulu su došli da provedu Vaskrs, što se završilo kobno.

Zamenik Višeg javnog tužioca konstatovao je da je reč o nesrećnom slučaju i da nema nikakvih okolnosti koje bi ukazale na nečiju krivičnu odgovornost.

Komentari (1)

Tanja

05.05.2021 06:04

Septička jama pokrivena "tankim lesonitom" i nema krivične odgovornosti a dete nastradalo! Formalno pravno nema problema i šta sad?!