Arkan
printskrin/WAR NEVS
Arkan

printskrin/WAR NEVS

Arkan, Foto: printskrin/WAR NEVS

Joksović je rođen u Crnog Gori, u Pljevljima, a tokom mlađih dana je pretukao jednog oficira JNA, a nakon tog događaja je pobegao u inostranstvo, budući da mu se spremala oštra kazna.

Zahvaljujući svom imidžu i fizičkoj snazi, Joksović je veoma brzo stekao nadimak “Veliki Jokso” i postao autoritet u krugu jugoslovenskih kriminalaca u Evropi, pa je tako sklopio i bliske veze sa Ljubom Zemuncem, Jusom, Ćentom, ali i Giškom i Arkanom.

Zajedno pljačkali

Arkan i Jokso su zajedno pljačkali i jedan drugome pomagali u bekstvima iz zatvora.

Joksović je bio angažovan i na poslovima obezbeđenja mnogih poznatih ličnosti, pa su tako, kada je oteta švedska princeza, bezbednosne službe kontaktirale upravo njega koji je trebalo da im pomogne preko svojih konatakata u podzemlju, a epilog ove drame bilo je uspešno oslobađanje princeze. Ovaj incident doneo je Joksoviću veliku slavu u svim medijima, a ovaj kriminalac je ubrzo dobio i nadimak “Jokso Div”.

Joksović je bio Arkanov saradnik zadužen za šverc alkohola i cigareta u skandinavske zemlje, a inspektor Interpola Kenet Viman pratio je Joksovića čitavih dvanaest godina.

“Bilo je gotovo nemoguće prikupiti dokaze protiv njega. Svim svedocima jezik se vezivao u čvor na sam spomen Joksovog imena. Svi su strahovali od žestokih metoda koje je primenjivao. Svi su ga se plašili kao samog đavola”, pričao je Viman švedskim tabloidima.

Uprkos brojnim aferama i burnom životu, Joksović je krivično gonjen i osuđen samo jednom, kada su ga policijske snage uhvatile sa posedom kokaina. Tako da je Joksović proveo samo dva meseca u zatvoru.

Ovaj čuveni kriminalac je ubijen iz zasede, 4. februara 1998. godine u foajeu stokholmskog hipodroma Solvala, dok je čekao u redu da uplati opkladu.

Dvadesetogodišnji Finac Jan Raninen, narkoman unajmljen od strane rivalskog klana je Jokoviću da puta pucao u glavu, a potom isto toliko puta i u telo. Nakon toga, Joksovićev likvidator je bacio oružje i tražio od policije da ga uhapse.

Arkan prvi put zaplakao

Željko Ražnatović Arkan, vrhovni komandant Srpske dobrovoljačke garde je bio poznat po tome što nikada u javnosti nije pokazao svoja osećanja, međutim, prvi put su Arkana savladale emocije na Joksinoj sahrani, kada je naočigled svih prisutnih pustio suzu.

Joksovićevo ubistvo je zauzelo ogroman prostor u mnogim stranim medijima, pa je tako pariski Mond 24. februara naveo da je Arkan u Švedsku poslao četvoricu plaćenih ubica da izglade račune s naručiocima ubistva.

Neki tabloidi su spekulisali da je Arkan zapretio da će se švedskim vlastima, ako brzo ne otkriju i kazne nalogodavce, osvetiti ubijanjem švedskih vojnika u sastavu Sfora u Bosni i Hercegovini. Na terenu, u Bosni, navodno su odmah posle toga pojačane mere bezbednosti.

Ipak, Ražnatović je uvek demantovao ove navode, a u intervjuu za švedski list istakao je da: “Švedska policija priča koješta, to su najobičnije gluposti!”

PROČITAJTE JOŠ: