Saša Sinđelić
Youtube printscreen
Saša Sinđelić

Youtube printscreen

Saša Sinđelić, Foto: Youtube printscreen

Saša Sinđelić, državljanin Srbije, kojeg je 2019. Crna Gora izručila Hrvatskoj, nakon zahteva za obnovu postupka, pravosnažno je osuđen na 21 godinu zatvora.

Na istu kaznu je bio osuđen i pre zahteva za obnovu postupka, kada mu je suđeno u odsustvu. To je odlučio Vrhovni sud odbivši njegovu žalbu, a u kaznu mu je uračunato i vreme koje je do sada proveo na izdržavanju kazne, kao i vreme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Crnoj Gori tokom 2019.

Navodi iz optužnice

Bio je optužen za teško ubistvo Mirka Fotesa 2002. na jednoj njivi, te za krađu traktora nakon toga. Prema optužnici, Sinđelić se teretio da je Fotesu prišao s leđa i u njega iz automatske puške ispalio četiri hica, na mestu ga usmrtivši.

Fotes je od zadobijenih povreda na mestu preminuo, a Sinđelić je seo na traktor i odvezao se iz Hrvatske. Osim toga, bio je optužen i da je dan pre ubistva Fotesa otuđio automobil i s time vozilom otišao do dva različita skladišta dve pilane odakle je otuđio razne predmete i alat.

Za te zločine suđeno mu je u odsustvu, te je na Županijskom sudu u Vukovaru 2012. osuđen na 21 godinu zatvora, a iste je godine ta presuda postala pravosnažna.

Kada se saznalo da je on u Crnoj Gori, Hrvatska je tražila njegovo izručenje, taj zahtev je ispunjen te je 2019. izručen Hrvatskoj, piše Večernji.hr.

Tada je tražio i dobio obnovu postupka, nakon čega je osuđen na kaznu na koju je bio osuđen i dok mu se sudilo u odsustvu.

Poricao počinjene dela

Tokom suđenja, Sinđelić je poricao počinjenje dela, te je tvrdio da mu sve podmeću tajne službe Srbije i Crne Gore, a tvrdio je i da nikada nije bio u Hrvatskoj.

Sinđelić je bio svjedok saradnik u slučaju pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016.

Pročitajte: