Srbin uhapšen u Španiji zbog šverca marihuane
Diario de Jerez

Srpski državljanin (34) uhapšen je prošle nedelje na granici između Španije i Francuske jer je u njegovom kamionu pronađeno 402 kilograma marihuane i 3,8 kilograma hašiša, prenose lokalni mediji.

Kako navode, Srbin je uhapšen u sredu, 27. januara, u operaciji španske policije pod nazivom „kamioni Evrope“, tokom koje je pronađeno i zaplenjeno ukupno 1.467 kilograma hašiša, 600 kilograma marihuane i 870.000 evra u kešu.

Marihuana u kamionu

Guardia Civil/ACN

Marihuana u kamionu, Foto: Guardia Civil/ACN

Izvor španskih medija kaže da je osumnjičeni srpski državljanin vozio kamion slovenačkih registracija i da su drogu u prikolici otkrili psi tragači.

- Kada je parkirao kamion na granici između Španije i Francuske, carinici su primetili njegovo sumnjivo ponašanje i odlučili da detaljno pregledaju vozilo. Ubrzo su u kamion pušteni psi tragači, koji su njušili određeni broj kutija. Kada su policajci otvorili te sumnjive kutije, u njima su uočili drogu upakovanu u plastične kese. U prikolici šlepera ukupno je pronađeno i zaplenjeno 402 kilograma marihuane i 3,8 kilograma hašiša - navodi izvor tamošnjih medija.

Prema njegovim rečima, vozaču iz Srbije odmah su stavljene lisice zbog krivičnog dela protiv javnog zdravlja, dok će o drogi koja je zaplenjena odlučiti sud.

Marihuana u kamionu

Printscreen/YouTube

Marihuana u kamionu, Foto: Printscreen/YouTube

U akciji „kamioni Evrope“ španska policija je za samo nekoliko dana uhapsila ukupno 24 švercera droge. Lokalni mediji pišu da je time razbijena organizacija koja je marihuanu i hašiš prevozila iz provincije Kadiz u evropske zemlje poput Nemačke, Francuske i Holandije.

Kako je objavljeno, sumnja se da je vođa ove kriminalne organizacije poznati biznismen iz španskog grada Herez de la Frontera.

- Indijska konoplja koju je uzgajao je genetski izmenjena kako bi se povećao nivo psihoaktivne supstance (THC), ali i cena na crnom tržištu. Interesovanje narkomana u Španiji i drugim evropskim državama znatno je poraslo. Potražnja je bila toliko velika da uzgajivači i krijumčari nisu postizali da obave svoj posao na vreme - objašnjava izvor španskih medija.

Dileri pali u Solunu sa 300 kila kokaina

Grčka policija je u saradnji sa američkom agencijom za borbu protiv narkotika (DEA) u blizini Soluna nedavno pronašla i zaplenila više od 300 kilograma kokaina. Sumnja se da među uhapšenima ima i državljana Srbije. Kako je objavljeno, zbog šverca su uhapšene tri osobe sa albanskim i hrvatskim pasošima, dok se za još jednom traga.

Srbi i Bugari pali sa 22 kilograma heroina

Srpska policija je u saradnji s američkom agencijom za suzbijanje droge (DEA) i kolegama iz Bugarske uhapsila sedam članova kriminalne grupe jer je kod njih pronašla 22 kilograma heroina! Kako saznajemo, u ovoj međunarodnoj akciji u Srbiji su uhapšeni M. S. (37) iz Niša i M. T. (47) iz Čajetine, dok su u Bugarskoj uhapšeni Srbin Ž. M. (40), za koga se sumnja da je vođa ove grupe, i četvorica Bugara. - U Srbiji je posle hapšenja zaplenjeno dva kilograma heroina, dok je u Bugarskoj pronađeno 20 kilograma ove droge. Sumnja se da je ova grupa tokom prošle i ove godine švercovala heroin iz Turske, koji je potom prodavala u Bugarskoj, SAD i Srbiji - navodi naš izvor.

Pročitajte još: