Ampula, lek
Shutterstock
Ampula, lek

Shutterstock

Ampula, lek, Foto: Shutterstock

Sve se dogodilo pre nekoliko dana, te je dobro što je inspekcija otkrila ovaj propust jer ipak su u pitanju sasvim pogrešni hormoni, zapravo - potpuno suprotni!

Prof. dr Srđan Pešić, farmakolog, pojašnjava za šta se koriste pomenuti medikamenti i šta bi se zapravo desilo ako bi neko uzeo pogrešne hormone, umesto muških - ženske.

- Kod muškaraca "testosteron depo" se koristi u slučajevima kada su prirodni nivoi ovog hormona niski (hipogonadizam). Nedostatak testosterona se mora jasno dokazati na osnovu kliničkih karakteristika i mora biti potvrđen s dva odvojena testa nivoa testosterona u krvi. Hipogonadizam podrazumeva stanje smanjenog nivoa muških hormona, androgena. Androgeni imaju ključnu ulogu u razvoju i održavanju muške reproduktivne i seksualne funkcije. Nizak nivo androgena može dovesti do smetnji u muškom seksualnom razvoju, kao i raznim abnormalnostima muškog reproduktivnog sistema. Ovo dalje može prouzrokovati smanjenu plodnost i/ili seksualnu disfunkciju - objašnjava profesor Pešić.

Ipak, u ambalažama testorena, greškom su upakovani potpuno suprotni, odnosno progesteron, koji je zapravo lek sličan prirodnom polnom ženskom hormonu progesteronu, od koga se razlikuje po dužini i jačini dejstva.

bolnica, dom zdravlja, čekaonica

Alo.rs/V.Đ.

bolnica, dom zdravlja, čekaonica, Foto: Alo.rs/V.Đ.

- Glavna dejstva progesterona su priprema materice za prihvatanje oplođene jajne ćelije, održavanje menstrualnog ciklusa i sazrevanje jajne ćelije, kao i održavanje trudnoće. Lek "progesteron depo" se koristi u ginekologiji, u slučajevima kada je neophodna primena leka putem injekcija (parenteralni put primene) - stanja koja su povezana s insuficijencijom (nedostatkom) progesterona (predmenstrualni sindrom, bolne menstruacije, neregularni menstrualni ciklusi, bolovi u grudima...) - neplodonosti usled insuficijencije (slabosti) žutog tela (struktura koja se stvara nakon oslobađanja jajne ćelije i koja luči progesteron i estrogen) - veštački ciklus u asocijaciji sa estrogenom - objašnjava za "Blic" profesor Pešić.

Kako profesor objašnjava, čak i da su muškarci konzumirali ženske hormone, to bi se primetilo relativno brzo, ali da bi problem nastao da se lek koristio u dužem periodu.

- Po mom mišljenju, pogrešno uzimanje jedne ili dve doze ne bi dovelo do neželjenih opasnih efekata ni kod muškaraca ako bi uzeli pogrešno progesteron, ni kod žena, ako bi pogrešno uzeli testosteron. Jednu ili dve doze. Problem bi nastao s dugom upotrebom. Mislim da to ne bi moglo da se desi jer bi se greška sigurno ranije primetila. Dobro je da je inspekcija dobro i brzo reagovala i povukla lek sa tržišta - kaže profesor Pešić.