PRIŠTINA NA UDARU EVROPSKE KOMISIJE Pojačava se pritisak zbog dinara
Foto: EPA/EPA/VALDRIN XHEMAJ

Glavni portparol EK Erik Mamer je na konferenciji za novinare u Briselu 2. februara rekao da ova institucija žali zbog ove odluke i da se pridružuje pozivima drugih međunarodnih faktora da se obezbedi dovoljan vremenski period za rešavanje ovog pitanja kroz dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, u kome posreduje Evropska unija.

- Komisija izražava žaljenje zbog činjenice da je ova odluka doneta bez prethodnih konsultacija, uzimajući u obzir posledice koje ova odluka može imati na svakodnevni život Srba na Kosovu i drugih zajednica na Kosovu. Komisija je posebno zabrinuta zbog uticaja na škole i bolnice, s obzirom da nema drugih alternativa - izjavio je Mamer.

Istakao je da EK podržava izjavu koju je dan ranije izdao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je u sredu da će se primena uredbe o gotovinskom plaćanju odvijati kroz laku tranziciju, ne navodeći koliko će to trajati.

- Komisija prima k znanju odluku CBK-a da dozvoli prelaznu fazu. EK traži od Kosova da obezbedi da ovaj prelazni period bude dovoljno dug da se nađe rešenje pregovaranjem u okviru dijaloga uz posredovanje EU - rekao je Mamer.

Na pitanje zašto EK i EU kritikuju zemlju koja koristi evro i odluku nezavisne institucije, kao što je CBK, portparol Mamer je rekao da se u ovom slučaju kritikuje način na koji je odluka doneta.

- Našu izjavu ne treba pogrešno tumačiti. Nismo kritikovali Kosovo zbog usvajanja evra ili odluke koju valutu treba koristiti. Komentarisali smo samo činjenicu da je ova odluka usvojena bez prethodne konsultacije. Jer u ovom trenutku imate ljude, institucije, uključujući bolnice, koje rade u okvirima, dobijaju finansijsku pomoć od Srbije i moraju imati dovoljno vremena da se pripreme - kazao je on.

On je rekao da je ovo pitanje trebalo da bude rešeno u dijalogu za normalizaciju, "pre nego što je odluka objavljena kako bi se pronašlo praktično rešenje, da se ljudi i institucije prilagode".

Čak je i portparol EU za bezbednosna pitanja Peter Stano rekao da blok ne kritikuje odluku, već način na koji je doneta.

- To nema apsolutno nikakve veze sa evrom, već sa načinom na koji je ova odluka odobrena i rizikom koji ona nosi - naveo je Stano.

Sprovođenje uredbe CBK-a za gotovinske operacije takođe je kritikovano od strane SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading