Svetski moćnici hteli da promene granice Srbije, Vučić razotkrio podmukle planove i pomrsio im konce
Tanjug

- Predstoje nam važni i verujem uspešni sastanci u Ljubljani, Briselu i Pragu. Politički principi su naša snaga, a saradnja sa Evropom i svetom nam garantuje ekonomsku sigurnost i bolju budućnost za naše građane - napisao je juče Vučić na svom Instagram profilu.

Šefa države danas najpre očekuje sastanak lidera procesa Brdo-Brioni u Sloveniji, odakle će se uputiti u Brisel u radnu posetu NATO, gde će se odigrati i sastanak sa generalnim sekretarom alijanse Jensom Stoltenbergom.

Nakon toga uputiće se u Prag, gde će boraviti u dvodnevnoj radnoj poseti Češkoj.

Vučićev amandman o granicama

Kako pišu mediji, predsednik Vučić uneo je potpunu pometnju pred samit Procesa Brdo-Brioni jer još nije utanačen predlog zaključaka koji bi po završetku skupa lidera regiona trebalo da prihvate svi učesnici.

Podsetimo, Borut Pahor, prvi čovek Slovenije, prilikom nedavne posete Beogradu pokušao je Vučiću da podmetne kukavičje jaje u vidu usaglašenih zaključaka, a koji bi podrazumevali nepromenljivost granica u našem regionu.

Prvi čovek Srbije insistirao je međutim da se u dokument ubaci odredba o poštovanju državnih međa koje su utemeljile Ujedinjene nacije.

Ovaj njegov zahtev, očigledno je pomutio planove balkanskih lidera koji priznaju nezavisnost Kosova, s obzirom na to da UN ne priznaju lažnu državu, te priznaju celovitu Srbiju kao ravnopravnu članicu UN.

Novi non-pejper: Vraćanje Kosova Srbiji na 99 godina

Nemački magazin „Cuerst“ objavio je da postoji novi non-pejper u vezi s Kosovom koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

- Ponovo nisu poznati autori, a dokument sadrži 16 tačaka i predstavlja mali diplomatski podvig jer ne krši ni u jednoj tački Rezoluciju 1244 - ističe „Cuerst“.

Taj non-nejper predlaže, između ostalog, da svi građani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije.

Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, istakao je da je svojevrsni amandman koji je predsednik Srbije uložio na tekst zaključaka samita Procesa Brdo-Brioni razotkrio sve licemerje pojedinih političkih lidera u regionu.

Svetski moćnici hteli da promene granice Srbije, Vučić razotkrio podmukle planove i pomrsio im konce

Nemanja Starovic FOTO: Tanjug Dimitrije Goll

 

- Naime, zahtev da se stavu o nepromenljivosti granica pridoda odrednica o tome da se one sagledavaju na onaj način koji je verifikovan u Organizaciji ujedinjenih nacija, morao bi pridobiti opštu i podrazumevajuću podršku svih učesnika, a oklevanje ili pak odbijanje nekih da se s time saglase nedvosmisleno ukazuje na nedoslednu i arbitrarnu primenu osnovnih principa na kojima počiva međunarodni pravni poredak, uvek na štetu Srbije i srpskog naroda - kaže Starović za Alo! i dodaje da je Vučić ovim političkim potezom koji je povukao još jednom pokazao da uvek i na svakom mestu štiti nacionalne interese naše države, ukazavši pritom i široj javnosti koliko je važno dosledno poštovanje osnovnih postulata međunarodnog javnog prava i temeljnih principa na kojima se zasnivaju UN, te koliko je pogubno kada se jednom počne sa njihovim urušavanjem. 

Povlačenje Kfora bi značilo novi sukob

Nakon prošlonedeljnih objava da će jedna velika sila tražiti povlačenje Kfora i Unmika sa Kosova, sve oči su uprte u sastanak predsednika Vučića sa sekretarom NATO alijanse Jensom Stoltenbergom. 

Analitičar Dragomir Anđelković je za Alo! istakao da Srbija mora energično da reaguje po pitanju najavljenog povlačenja Kfora.

- Ako bi Kfor bio povučen, to bi bilo potpuno negiranje Rezolucije 1244 i albanske ekstremističke formacije bi mogle da ugroze Srbe. Srbija bi onda morala da reaguje vojno, to bi bio novi sukob. To nije ni u čijem interesu. Srbija to treba da predoči predstavnicima NATO i mislim da će predsednik Vučić to direktno reći, da Srbija ne može da toleriše nasilje nad srpskim narodom i da će intervenisati. Zato Kfor treba da ostane kao garant sigurnosti celokupnog stanovništva na KiM - objasnio je Anđelković i dodao da se Kfor ne može jednostrano povući.

-  Ako se jednostrano povuče, to bi bilo negiranje prethodnih odluka Saveta bezbednosti, i onda bi Srbija imala odrešene ruke da nastupi sama. Ni NATO nije interes da na Kosovu dođe do nekog sukoba jer bi ispalo da sve što su radili prethodnih godina pada u vodu, da nisu uspeli da postignu bilo kakav rezultat. Ovo su provokacije i Vučić će vrlo jasno predstavnicima NATO da predoči situaciju. Mislim da iza takvih zahteva stoje Amerikanci i Britanci, a da će Britanci tražiti da ne bi to direktno radili Amerikanci - zaključio je on.

Profesor Fakulteta za bezbednost dr Zoran Dragišić za Alo! ističe da su Vučić i Stoltenberg do sada imali nekoliko potpuno prijateljskih i konstruktivnih sastanaka, pa isto očekuje i sada.

- Očekujem da će biti razgovora i o ulozi Kfora na Kosovu.

Razgovaraće se o unapređenju odnosa Srbije i NATO, mi smo članica programa partnerstva za mir. Očekujem da će to biti jedan konstruktivan razgovor koji će doprineti bezbednosti stanovništva na KiM. Mislim da se povlačenje bezbednosnih snaga Kfora i Unmika neće desiti jer o tako nečemu Savet bezbednosti donosi odluku. To je apsolutno isključeno. Svako ko imalo poznaje situaciju na Kosovu zna da bi to bila katastrofa jer bi to značilo automatsko nasilje na KiM - zaključio je Dragišić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
zoran

17.05.2021 07:15

Pa eto to nije diplomatija, tvorci tog papira su nama i te kako negativno nastrojeni, ovo se može nazvati pokušaj prevare.

Branka met

17.05.2021 14:12

@Lis - Srbi, Srbi, a ne Srbijanci! To bi značilo da su Slovenci Slovenijanci, Hrvati bi bili Hrvatijanci, pa dalje Crnogorijanci, Bugarijanci, Amerikanijanci...

KIA

17.05.2021 09:08

Svaka cast predsedniku koji stiti Srbiju od drzava koje nam nude lazno prijateljstvo.

Mia

17.05.2021 09:19

Srbija ne ugrožava ničije granice, a vlastite ćemo da branimo.

Marko

17.05.2021 09:37

Mislile su zapadne sile da mogu da rade šta hoće sa Srbijom i da menjaju granice kako hoće, ali Vučić im to neće dozvoliti, Vučić brani interese Srbije, nije proda, spijunska duša.

Ivana

17.05.2021 23:56

To nisu svetski moćnici to je opoziciona bagra u Srbiji ,tajkunska mafijaška organizacija koja je htela da preko mila Đuknaovića tako nešto uradi, kako bi sprečili dalje ekonomsko jačanje naše države.

Slavka

18.05.2021 06:05

Srija se zalaze za ocuvanje mira i stabilnosti citavog regiona, iako pojedinci to pokusavaju da naruse.