PRITISCI NA VUČIĆA! SAD daju vetar u leđa islamskim ekstremistima
Alo

Ono što zabrinjava, osim naravno izuzetno loše odabranog tajminga, a to je pred naš najveći praznik Božić i Dan Republike Srpske, jeste da ne postoji nikakav dokaz ili pak indicija o umešanosti Milorada Dodika u korupciju.

S druge strane, postoji nekoliko sudskih procesa protiv vodećih političara iz Sarajeva baš zbog korupcije od kojih se jedan vodi zbog pet miliona evra i nabavke respiratora za bolnice. Moram da napomenem da se taj slučaj korupcije navodi kao primer u mnogim izveštajima međunarodnih organizacija kako je pandemija uticala na korupciju.

PRITISCI NA VUČIĆA! SAD daju vetar u leđa islamskim ekstremistima

Alo

 

Sputavanje slobode medija

Uvođenje sankcija Alternativnoj televiziji, jednom mediju, zaista ne priliči državi koja se predstavlja kao lider građanskih sloboda u 21. veku i nije ništa drugo nego ograničavanje i sputavanje slobode medija.

Iako su ovo sankcije prema konkretnom licu, ne sme se zaboraviti da je Dodik došao na položaj legitimnim putem, na izborima, glasovima najvećeg broja Srba u Republici Srpskoj i stoga je nemoguće sprečiti njihov osećaj identifikacije i poistovećivanja sa Miloradom Dodikom.

PRITISCI NA VUČIĆA! SAD daju vetar u leđa islamskim ekstremistima

Alo

 

 

SAD: Dodik - pretnja po stabilnost i integritet BiH

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku zbog, kako tvrde, njegovih „koruptivnih aktivnosti“ i „pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH“.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu američkog ministarstva, sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banjaluke, za koju se tvrdi da je pod kontrolom Dodika. U obrazloženju sankcija se navodi da je ova mera deo „predanosti“ administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da se promoviše odgovornost za one koji, između ostalog, kako se tvrdi, „podrivaju stabilnost regiona Zapadnog Balkana kroz korupciju i pretnje dugogodišnjim mirovnim sporazumima“. U obrazloženju sankcija koje su SAD 5. januara uvele i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, navodi se da je taj medij „u privatnom vlasništvu kompanije blisko povezane s Dodikovom porodicom“ i da on ima ličnu kontrolu nad ATV, „iza kulisa, tako što zahteva lično odobrenje za medijske priče povezane s politički osetljivim temama“.

Takođe, ovom jednostranom akcijom SAD, osim političara u Sarajevu zasigurno vetar u leđa dobijaju i mnogobrojni  islamistički ekstremisti koji suvereno vladaju delom teritorije Federacije BiH u vidu više desetina paradžemata, poluilegalnih naseobina u kojima se ne poštuju ni političke, ni verske institucije BiH.

Neke od tih radikalnih džepova na karti federacije osnovali su pripadnici odreda „el mudžahedin“ još devedesetih godina od kojih je nekoliko bilo direktno umešano u napade na SAD 11. septembra.

Skrivene namere

Ako svemu tome dodamo da su pojedini tajkuni i predstavnici opozicije u prethodnom periodu bukvalno obijali pragove kancelarija po Vašingtonu i Briselu, a da neki analitičari u Srbiji već mesecima promovišu zakon Magnicki po kojem su SAD i uvele sankcije Dodiku, meni je situacija jasna. Cilj nije Milorad Dodik, već je pokušaj rušenja Dodika samo deo pritisaka na Aleksandra Vučića iza čega se krije namera da se pokidaju veze Beograda i Banjaluke i da se Republika Srpska suprotno Dejtonskom sporazumu najgrublje asimilira u državnu mutant tvorevinu kojom bi gospodarilo Sarajevo.

Treba biti spreman i na slične akcije koje se tiču Kosova i Metohije jer deo međunarodne zajednice očigledno gubi strpljenje i nastojaće da po svaku cenu zaokruži takozvanu državnost južne srpske pokrajine.

Kako god bilo, sila boga ne moli i to je jasno, ali mora biti jasno da, kao što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta ponovio, blokade na Drini nikada više neće biti. Srbija svojim sunarodnicima koji žive u Republici Srpskoj sankcije nikada više uvoditi neće, niti će priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova dok je on predsednik.

Američka ambasada u BiH: Obeležavanje Dana RS neustavno

Obeležavanje Dana Republike Srpske 9. januara je neustavno, a odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, navela je ambasada SAD u BiH. Iz američke ambasade pozivaju sve političke lidere da postupe u skladu s odlukama suda.
„Poštovanje vladavine prava je temelj demokratije i od vitalnog je značaja za napredak BiH na njenom evroatlantskom putu“, naveli su iz ambasade SAD za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U RS, jednom od dva entiteta u BiH, u nedelju 9. januara biće obeležen Dan Republike Srpske, a prethodno je Ustavni sud BiH sa dve odluke proglasio taj dan neustavnim, dodaje RSE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading