TROJE DECE PROHODALO U KONTEJNERU, A ČETVRTO U NOVOM STANU Katarina i Zoran Ilić kao simbol srpskog prkosa i ponosa
M.J.

U naselju Padalište u Gračanici, na brdu, smešteno je tridesetak metalnih kontejnera, dva toaleta, agregat za struju, saksije sa cvećem, dve-tri ulične svetiljke i koji kvadrat plodne kosmetske zemlje. Samo s jedne strane ograda, a s preostale tri potpuno nezaštićena parcela. Ovo je kontejnersko naselje u kojem su decenijama živele interno raseljene porodice, one koje su bežale od zuluma albanskih ekstremista.

TROJE DECE PROHODALO U KONTEJNERU, A ČETVRTO U NOVOM STANU Katarina i Zoran Ilić kao simbol srpskog prkosa i ponosa

M.J.

 

 

Često bez struje i vode, u hladnim limenkama, živele su porodice. Živeli su ljudi. Bilo je, kažu, i lepih i ružnih dana. Sećaju se venčanja, proslava, različitih veselja koja su organizovali baš tu između limenih, ledenih kontejnera.

Preko puta ovog kolektivnog centra za interno raseljena lica nalazi se ogromna vila Bedžeta Pacolija, albanskog političara i biznismena. Njegov ranč ograđen je sa svih strana, pokriven video-nadzorom, ima vodu, struju, podzemne garaže, sportske terene, bazene, kancelarije, obezbeđenje i poslugu.

TROJE DECE PROHODALO U KONTEJNERU, A ČETVRTO U NOVOM STANU Katarina i Zoran Ilić kao simbol srpskog prkosa i ponosa

M.J.

 

 

Pacolijeve prve komšije, izbegli Srbi koji su od Albanaca bežali spasavajući živu glavu, pre nekoliko dana otišli su iz kolektivnog smeštaja, iz limenih kontejnera. Od danas Pacoli nema komšije, a Srbi iz kontejnera dobili su adekvatan smeštaj. Limeno naselje, kontejnersko, ugašeno je pre nekoliko dana. Sve porodice koje su u njemu godinama živele dobiće stanove, nove, tek izgrađene. Do tada živeće u privatnom smeštaju koji će im finansirati Danski savet za izbeglice i opština Gračanica.

Zoran (47) i Katarina (28) Ilić u braku su od 2016. godine. Imaju troje dece. Sve do juče živeli su u konzervi, kontejneru, limenci. Ovih dana Katarina će roditi četvrto dete.

- Sve troje dece, šestogodišnji Mihajlo, Ilija koji ima tri godine i dvogodišnja Helena, ovde je rođeno i baš tu su prohodali, prve reči izgovorili. Zamislite, deca su nam rođena u kontejneru... Za dve nedelje rodiću četvrto dete, a ono, Bogu hvala, neće živeti u kolektivnom smeštaju - govori Katarina.

I njeno detinjstvo bilo je strašno. U stvari, nije ga ni imala. Rođena je u Prištini, koju je morala da napusti 1999. godine. Sve što su njeni roditelji stvarali ostalo je tamo. Katarina je tada imala pet godina, ali se svega seća, svakog detalja, svake gladi i neprospavane noći. Seća se i svake suze svojih roditelja.

- Iz Prištine smo pobegli u centralnu Srbiju i tamo proveli neko vreme. Moju porodicu je vuklo da se vratimo ovde, jednostavno ne možemo bez Kosova i Metohije. Onda sam upoznala Zorana - kaže Katarina.

A Zoran je iz Starog Gracka kod Lipljana, mesta koje pamtimo po stravičnom masakru koji se dogodio leta 1999. godine, kada su Albanci ubili 14 Srba u polju, na njivi.

- I ja sam bežao i selio se... Jedno vreme sam bio na zapadu, ali nisam mogao da se smirim tamo, srce i duša su mi patili za Kosmetom. To seljenje iz mesta u mesto me je mrcvarilo, gušilo... Bog me je pogledao, pa sam sreo Katarinu, koja će mi, evo za koji dan, roditi četvrto dete - kaže Zoran.

Sunce je ogrejalo i ovu srpsku porodicu koja će za godinu i po dana dobiti svoj stan. Nisu to samo zidine i krov nad glavom. Njima taj stan znači sigurnost i opstanak na Kosovu i Metohiji.

- Dan kada smo napustili kolektivni smeštaj je najlepši u mom životu. Još lepši dan će biti kada se budemo uselili u svoj stan. Još ne mogu da verujem da će naša deca imati krov nad glavom - govori Zoran, i dodaje da država Srbija i opština Gračanica redovno pomažu svom narodu.

Kontejnersko naselje, poslednje te vrste na Kosmetu, ugašeno je pre nekoliko dana, a kontejneri su izmešteni sa te lokacije. Interno raseljenim licima iz ovog centra stanove grade opština Gračanica, Ministarstvo za povratak i zajednice, EU i Danski savet za izbeglice. Ilići su nas pozvali na useljenje, koje će, kako im je obećano, uslediti za godinu i po dana.

Humanitarna katastrofa

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, koja je na toj funkciji tek nekoliko meseci, obišla je interno raseljene porodice koje su sve do pre nekoliko dana živele u kontejnerskom naselju. Ona kaže da je srećna zbog toga što su njeni sugrađani napokon dobili pristojne uslove za život.

TROJE DECE PROHODALO U KONTEJNERU, A ČETVRTO U NOVOM STANU Katarina i Zoran Ilić kao simbol srpskog prkosa i ponosa

Foto: Opština Gračanica

 

 

- Nakon skoro dve decenije života u ovom naselju, naši sugrađani su sada smešteni u privatnom smeštaju, a odatle će ući u svoje stanove. Napokon smo ugasili ovo kontejnersko naselje, kolektivni kamp na Padalištu. Ovde je zaista bila humanitarna katastrofa - kaže gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić. Porodice iz ovog kampa dobiće i ekonomsku podršku od opštine Gračanica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading