ALO! INTERVJU ĐORĐE MILIĆEVIĆ, POTPREDSEDNIK SPS I POSLANIK, PORUČIO:  SPS je spreman da uđe u Vladu, ali odluku donosi Vučić
Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Uskoro će biti konstituisan republički parlament u sastavu koji garantuje žestoke okršaje na sednicama. Kakvu atmosferu očekujete?

- Želim da verujem da sve političke stranke koje će imati svoje predstavnike u parlamentu shvataju kolikim izazovima i pritiscima je Srbija u  ovom trenutku izložena, zato je važno da se politikanstvo ostavi po strani, da parlament kao glas naroda bude mesto demokratskog sučeljavanja mišljenja i stavova kako bismo došli do najboljih rešenja, rešenja koja će biti u najboljem interesu građana. Valjda je zajednički imenitelj svima Srbija i njen prosperitet, mnogo je političkih stranaka na političkoj sceni Srbije, ali je jedna Srbija.

Hoće li SPS biti deo republičke vlasti i u kom kapacitetu?

- Svakako izražavamo spremnost da damo svoj doprinos daljoj stabilizaciji i usponu Srbije, ali naravno, odluku o tome ko će činiti buduću koaliciju doneće Aleksandar Vučić i SNS, kao politička opcija koja je imala najveće poverenje građana na parlamentarnim izborima. Što se konkretno tiče SPS, ta tema nikada nije sagledavana kao proces koji je uslovljen nekakvim pregovorima. Nikada predsednik SNS Aleksandar Vučić i predsednik SPS Ivica Dačić, kao i naše stranke nisu na taj način razgovarali. Ovde nije pitanje matematike, niti je suština u tome ko će šta raditi, već je suština u realizaciji zajedničkih političkih ciljeva koji vode ka daljem prosperitetu Srbije. Podsetiću, mi smo neposredno pred parlamentarne i predsedničke izbore dogovorili da nastavimo našu saradnju i napravili dogovor oko zajedničkog predsedničkog kandidata. SPS je ponosan na sve ono što smo uradili u proteklih 10 godina saradnje sa SNS-om.

Jeste li gledali prenos prve sednice Skupštine Beograda? Kako vam se sve to činilo?

- Nadam se da se ta atmosfera neće preneti i na republički parlament. Mogu da shvatim da je neko opozicija vladajućoj koaliciji, ali ne mogu da shvatim da možete biti opozicija svojoj državi, svojim građanima. Kritika zarad kritike, bez argumenata, da bi se došlo do jeftinih političkih poena je nešto što su građani Srbije odavno prepoznali.

Šta mislite o odluci SNS da Aleksandar Šapić bude gradonačelnik?

- Legitimno je pravo SNS kao političke opcije koja je pobedila na gradskim izborima u Beogradu, da predloži kandidata za gradonačelnika. Mi ćemo tu odluku svakako podržati.

Kako vidite aktuelnu situaciju u svetu? Kakvi sve pritisci očekuju Srbiju, hoćemo li uspeti da se izborimo sa njima? Šta vi lično mislite, treba li uvoditi sankcije Rusiji?

- Smatram da su predsednik Srbije i državno rukovodstvo našli pravu meru time što su osudili kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, pridružili se političkim rezolucijama na tu temu, ali nisu uvodili restriktivne mere. Svaki dan čujemo pritiske i pretnje u kontekstu nezavisnost tzv. Kosova ili sankcija Rusiji, i ko zna kakve nas pretnje još očekuju i šta sve može da bude, ali više od 100 dana je prošlo, a predsednik Srbije i državno rukovodstvo vode i dalje istu politiku. Dakle, Srbija je jedina u celoj Evropi, jedna mala zemlja i po površini i broju stanovnika, međutim ponosna, koja ne vodi ni prorusku ni prozapadnu, već svoju samostalnu politiku. Srbija ne želi da bude deo čopora, nalazimo se na evropskom putu, nikoga nismo uvredili i ničim nismo doprineli sukobu.

Javnosti je poznata priča o vašoj saobraćajnoj nesreći i svemu što ste posle toga preživeli. Rekli ste da vam je ostalo još operacija koje treba da obavite? Koliko i kada?

- Nadam se da će to biti samo još jedna. Kada? Onog trenutka kada lekari procene da je vreme za to. Trudim se da ne razmišljam o tome i vodim se rečima Ive Andrića da ono što ne boli nije život, a ono što ne prolazi nije sreća.

Vraćaju li vam se te stravične slike udesa i kako uspevate to da prevaziđete?

- I slike i posledice su nešto sa čime sam morao da naučim da živim i da se nosim. Pokušavam da uvek razmišljam pozitivno i da sve ono što nisam u ovom trenutku u mogućnosti da radim, a sastavni je deo života, nadomestim stavom da živeti ne znači samo disati, već i raditi.

Imate li nelagodu kad sedate u kola?

- Nakon hiljada i hiljada pređenih kilometara posle udesa, takvu vrstu nelagode više ne osećam. Vreme koje provodim u kolima, a ono je često i dugo, trudim se da iskoristim na najbolji mogući način, da obavim poslove koje nisam stigao. 

Vučić je garant stabilnosti

Da li posle svega mislite da je odluka SPS da nema svog predsedničkog kandidata, već da podrži Aleksandra Vučića bila opravdana?

- Da, naravno, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja garant političke stabilnosti i politike kontinuiteta, kao što smatramo i da je nastavak saradnje SNS i SPS u najboljem interesu građana Srbije. 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading