KOLUMNA VLADIMIRA ĐUKANOVIĆA: Veronauka
Foto: Estock

Patrijarh je, nažalost, u pravu. To je nešto što se zaista događa i dobro je da se od strane Crkve konačno reagovalo. No, ono što se događa posle reakcije patrijarha je nečuveno i apelujem na državu da reaguje kako bi se zaštitila prava verujućih ljudi, posebno većinskog pravoslavnog naroda, od lavine skandaloznih uvreda i omalovažavanja Gospoda i same Crkve.

Danima po tajkunskim medijima gostuju kvazistručnjaci koji sipaju drvlje i kamenje po verskoj nastavi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i koji bez trunke zazora nazivaju verujuće ljude zatucanim, a da sama Crkva insistiranjem na veronauci u školi tera đake da budu zatucani, ograničeni, netolerantni. Takvu mržnju prema Crkvi i Gospodu nisu ni komunisti u najgorem periodu progona naše svete Crkve imali. Ostalo je još samo da organizuju ljude u kožnim mantilima i da idu od hrama do hrama da hapse sveštenstvo. Jedan dnevni list je otišao tako daleko da je na naslovnoj strani imao karikaturu putem koje je želeo da opiše vezu države u liku Aleksandra Vučića sa Crkvom koju predstavlja patrijarh Porfirije koji kao čobanin u tor uvodi stado ovaca, što bi bili učenici koji pohađaju veronauku uz ohrabrenje Aleksandra Vučića prema patrijarhu da što više dece sakupi jer su mu potrebne ovce kao glasači. Znači, ispada da su oni koji pohađaju veronauku  budući glupaci bez mozga koji će slepo glasati za Vučića, a navodno su pametni oni koji od veronauke beže, jer oni su slobodomisleća bića. Da idemo još dublje, ispada da su svi naši veliki crkveni velikodostojnici i sveštenstvo zapravo bili ovce jer su se obrazovali učeći na Teološkom fakultetu. Ispada da svako ko se bori za veru, za porodične vrednosti, za očuvanje tradicije i istorije, taj je pripadnik stada ovaca. Pametni su oni koji bi da to razore i koji nam zagovaraju evropske peder balove u Beogradu, transvestite, abortus kao navodno vrhunsko dostignuće civilizacije, smrt državi, smrt sistemu, oni koji zagovaraju anarhiju...

Elem, neću da usvajam te vrednosti. Vernik sam, čvrsto i snažno prvo volim Gospoda, pa svoju zemlju i porodicu. Na tome zdravo društvo opstaje. Moja će deca uvek učiti isključivo veronauku, i čik neka se nađe neki nastavnik i direktor koji će pokušati to da im uskrati. Nema potrebe da uče tzv. građansko vaspitanje jer se ono iz kuće nosi. Samo verujući čovek iskreno voli svakog na svetu i samo verujući čovek u sebi nema mržnju. Tamo gde je vera jaka, jaka je i ljubav. Tamo gde se vera ubija, ubija se i sve ostalo. Otuda, molim državu da najhitnije reaguje i da svakog ko vređa verska osećanja, posebno verska osećanja većinskog pravoslavnog življa, najhitnije kazni. Direktorima i nastavnom kadru po školama striktno zabraniti da se mešaju u izbor onoga šta će deca pohađati.

P. S. Apelujem na državu da zabrani najavljeni evropski pederski skup i da se ta lakrdija i vređanje srpskog društva na najbrutalniji način spreči. Nemam i neću da imam toleranciju za tu vrstu prostakluka u srpskoj prestonici, kao što to ne želi 90 odsto građana. Ne želim da Beograd bude otvoren i gostoljubiv prema tom polusvetu. Šta će ko u svoja četiri zida da radi, to je njegov problem, ali javno to prikazivati po ulici ne dolazi u obzir. Otuda, država da zabrani ovu skaradiju, a svakako apelujem i na Srpsku pravoslavnu crkvu da uputi zahtev prema državi da se taj primitivizam ne odvija na našim ulicama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading