SAVRŠENO HIPERSONIČNO ORUŽJE Moćna ruska raketa je toliko brza da nijedan savremeni protivraketni sistem nije u stanju da je presretne (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Mil.ru/Ilustracija

3M22 "Cirkon" (NATO oznaka SS-N-33) je nova ruska hipersonična protivbrodska raketa koja je sposobna da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Raketa se trenutno nalazi u fazi razvoja, a za proizvodnju je zadužen NPO Mašinostrojenija ruski raketni biro iz Reutova u Rusiji.

Razvoj i testiranje

Prva poznata testiranja ove rakete održana su 2016. godinea zatim 2017. kada su se pojavili izveštaji da je "Cirkon" testiran na pomorskim platformama.

U novembru 2017. godine general-pukovnik Viktor Bondarev je izjavio da je raketa već u upotrebi.

- Danas u svom arsenalu imamo jedinstvene strateške bombardere (Tu-160), OTRK (operativno-taktičke raketne sisteme) sa moćnim balističkim i krstarećim raketama (porodica Iskander), raketni sistem Sarmat, sisteme PVO (S-400) , interkontinentalne balističke rakete, raketne krstarice na nuklearni pogon sa moćnim protivbrodskim projektilima (hipersonična raketa "Cirkon"), rakete sa donjem lansiranjem Skif. – rekao je on.

Putin najavio "Cirkon"

Tokom obraćanja Federalnoj skupštini Ruske Federacije, 20. februara 2017. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin dotakao se "Cirkon"- a, opisujući ga kao „hipersoničnu raketu koja može da ubrza do oko 9 maha“.

Ruski predsednik je rekao da je ovo „još jedna inovacija, rad na kojoj se uspešno odvija i biće završen u predviđenom roku“. Ima domet paljbe od „preko hiljadu kilometara“ (540 nm) i „sposoban je da uništi i morske i kopnene ciljeve“, rekao je tada Putin.

SAVRŠENO HIPERSONIČNO ORUŽJE Moćna ruska raketa je toliko brza da nijedan savremeni protivraketni sistem nije u stanju da je presretne (FOTO/VIDEO)

EPA/ ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL /

 

Prema Putinovim rečima, "Cirkon" je prvenstveno namenjen za naoružavanje pomorskih platformi kao što su „serijski napravljeni površinski ratni brodovi i podmornice, uključujući one koje su već u funkciji i koje se grade – one koje dolaze sa lanserima krstarećih raketa "Kalibar".

- Zbog toga, ovo neće biti preskupo za nas. – rekao je Putin.

Ova nova hipersonična raketa zvanično je najavljena 2018. godine, a prvi put je uspešno testirana 2020. dok je više uspešnih lansiranja izvedeno već sledeće godine. Jedno od njih je bilo uspešno lansiranje salve od 10 projektila.

SAVRŠENO HIPERSONIČNO ORUŽJE Moćna ruska raketa je toliko brza da nijedan savremeni protivraketni sistem nije u stanju da je presretne (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Testiranje ove rakete završeno je 2022. godine kada je objavljeno da bi trebalo da bude operativno raspoređena do kraja godina na novoj fregati u Severnoj floti ruske mornarice.

Dizajn i namena

Početne platforme za lansiranje ove rakete su ratni brodovi i podmornice. Rakete "Cirkon" mogu da se lansiraju sa univerzalnih lansirnih platformi 3C14 koje se takođe koriste za krstareće rakete Oniks i Kalibar

Fregata Admiral Gorškov uspešno je lansirala hipersoničnu raketu "Cirkon" iz Belog mora koja je pogodila morski cilj udaljen više od 400 kilometara, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ova nova hipersonična raketa zamenjuje u upotrebi protivbrodske rakete P-700 Granit (NATO oznaka SS-N-19 ili „Brodolom“). Nova raketa je mnogo manja i lakša od P-700 Granit. Sudeći po veličini, za svaku raketu P-700 Granit mogle bi da se nose dve ili čak tri rakete "Cirkon". Ovo omogućava nošenje više projektila. Ova nova hipersonična raketa mogla bi se lako prilagoditi za druge zemaljske, pa čak i vazdušne lansirne platforme.

"Cirkon" se može koristiti protiv ratnih brodova, kao i protiv površinskih ciljeva. Ova raketa je 2020. godine pokazala domet od preko 500 km, a 2021. je pogodila cilj na dometu od 350 km i dostigla brzinu od 7 maha (8 643 km/h). Te iste godine raketa "Cirkon" uspešno je lansirana sa podmornice sa izronilačke pozicije. Rusi su izvestili da su kasnije tog dana takođe uspešno lansirali raketu sa iste podmornice iz potopljenog položaja.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je 24. decembra ujutru izvedeno testiranje plotunskog lansiranja raketa hipersoničnog sistema "Cirkon" koje je uspešno prošlo.

Karakteristike

Neki izvori sugerišu da bi ova raketa mogla imati domet do 1 000, u zavisnosti od tipa mete i da se kreće brzinom od 8 maha (9 878 km/h), što je čini jednom od najbržih krstarećih raketa na svetu. Štaviše, ova raketa može da manevriše, što otežava presretanje sistema protivvazdušne odbrane.

"Cirkon" može da nosi 300-400 kg konvencionalne ili nuklearne bojeve glave niskog prinosa. Njegova nuklearna bojeva glava bi potencijalno mogla da generiše prinos od oko 250 kT.

SAVRŠENO HIPERSONIČNO ORUŽJE Moćna ruska raketa je toliko brza da nijedan savremeni protivraketni sistem nije u stanju da je presretne (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

Ova raketa koristi inercijalni navigacioni sistem, najverovatnije sa ažuriranjem GLONASS. U terminalnoj fazi koristi infracrveno navođenje, a može se korigovati i tokom leta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading