SPOLJNU POLITIKU BiH VODIĆE SRPSKI PREDSTAVNIK Evo kada se očekuje sastav buduće vlasti na državnom nivou
Foto: EPA-EFE/Fehim Demir

SNSD i HDZ će zajedno nastupati na nivou Bosne i Hercegovine, kaže Milorad Dodik.

Opozicione stranke – SDS i PDP uspele su da dobiju pet poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, što znači da bi teoretski mogle biti deo vlasti u organima u Sarajevu, ali vođe vladajućeg bloka, koji predvodi Dodikova stranka, uverene su da će njihovi kadrovi popuniti Savet ministara BiH.

Doduše, tek treba da usledi preuzimanje mandata i dužnosti novoizabranih zvaničnika i poslanika, što bi po uobičajenim procedurama i propisima trebalo da usledi u narednih petnaestak dana. Najavljeno je da će nova vlada RS biti izabrana već u toku meseca i da će je predvoditi aktuelni premijer Radovan Višković.

Novoizabrani predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da koalicija koju predvodi njegova partija želi da obezbedi četiri delegata za Dom naroda na nivou BiH (od ukupno pet u Klubu Srba), i dvotrećinsku većinu u Skupštini RS za odbranu veta kako bi „zaštitili Željku Cvijanović u Predsedništvu BiH od očigledno uzurpatorske pozicije koju već spremaju druga dva člana Predsedništva”, to jest Denis Bećirović i Željko Komšić.

Dodik kaže da će SNSD i HDZ BiH zajedno nastupati na nivou BiH i da bez tog učešća „neće ni biti vlasti”.

„HDZ BiH i SNSD će odabrati partnera u Federaciji BiH, što se nije dešavalo pre”, naveo je Dodik i naglasio da će se u vlast na nivou BiH ići s onima koji će se obavezati na deblokadu nepotrebno zaustavljenih projekata u Srpskoj – gasovoda, aerodroma u Trebinju i Hidroelektrane „Buk Bijela”.

Prvi sastanak bi, prema najavama, trebalo da održe Dodikov SNSD i Čovićev HDZ. Zbog prakse etničke rotacije, srpski predstavnici ne vide problem u tome da budući predsedavajući Saveta ministara bude iz hrvatskog naroda, to jest iz HDZ-a BiH. Čovićev predlog za tu funkciju imaće blanko podršku iz Banjaluke.

S druge strane, Dodik je rekao da će njegova koalicija preferirati Ministarstvo finansija BiH i još tri, jer ukupno četiri resora u Savetu ministara pripadaju Srpskoj. Najverovatnije, rekao je, to će biti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te naglasio da Srbima u narednom mandatu pripada i Ministarstvo spoljnih poslova BiH, koje je u minule četiri godine neustavno vodilo spoljnu politiku.

Dodik je rekao da se trenutno radi na obezbeđivanju podrške u Skupštini RS za četiri delegata u Dom naroda iz SNSD-a i da mu za to „nedostaje još jedan glas”, a u prilog uverenja da će SDSD biti deo buduće vlasti u Sarajevu navodi: „Činjenica je da je Željka Cvijanović u Predsedništvu BiH, da ćemo imati četiri delegata u Domu naroda, te da imamo najveći broj poslanika u parlamentu BiH – osam od ukupno 14”, rekao je Dodik i istakao da će osnovna politika SNSD-a biti vraćanje na scenu Ustava BiH pa je u tom kontekstu najavio da će ovih dana poslati pismo Donaldu Trampu „kako bi obezbedio poziciju Srpske”, jer očekuje da će republikanci dobiti izbore za Predstavnički dom i da će se sledom toga njihov lider za dve godine vratiti na mesto predsednika Amerike.

Da će uspostava vlasti u Sarajevu biti mukotrpan posao sluti se i po tome što se u Federaciji BiH osam stranaka udružilo protiv Izetbegovićevog SDA i najavilo da će vlast formirati bez te partije. No, ishod i uspeh tih planova kojima rukovodi SDP Nermina Nikšića – iz koje je došao pobednik za predsedništvo Denis Bećirović – znaće se tek posle uspostave Doma naroda FBiH, a procene najvećeg dela analitičara jesu da bi takav scenario, ukoliko i uspe u tom entitetu, bilo teško primeniti i na Čovićevu partiju, posebno zbog saradnje s Dodikom.

PANIKA U SARAJEVU! Šmit promenio ploču: To će se odnositi i na Republiku Srpsku!

Provejavaju ubeđenja da bi doslednost ove dve partije – SNSD-a i HDZ-a mogla biti presudna i na to ko će iz bošnjačkog bloka biti partner za formiranje Saveta ministara, ali bi se, po nekim spekulacijama i u zavisnosti od odnosa snaga, posle uspostave domova naroda u praksi mogle pojaviti i oprečne inicijative, to jest pokušaji da se Dodikova i Izetbegovićeva, pa možda i Čovićeva partija pokušaju isključiti iz pregovora o formiranju Saveta ministara BiH.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading