Veterani dali zavet da će čuvati sećanje na heroje s Košara
Foto: Alo/Alo

Iz tog udruženja podsećaju da je 9. aprila 1999. godine, na Veliki petak pred Uskrs, posle neprekidnog dvonedeljnog bombardovanja, agresor odlučio da pokrene kopnenu ofanzivu iz Albanije u zoni karaule Košare.

- Tog prvog dana pripadnici graničnog bataljona, zajedno sa pripadnicima 5. bataljona Vojne policije i delovima drugih jedinica, odbili su napad višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, sačuvali graničnu liniju, ali nažalost, i dali znatne žrtve: poginulo je 108 pripadnika VJ. Učesnici te bitke, ponosni i hrabri branioci otadžbine, i danas se živo sećaju stravičnih prizora: zasipanja tepihom bombi, neprekidnih juriša neprijatelja, pogibije i ranjavanja saboraca, natčovečanske borbe u očuvanju granice po svaku cenu, a cena je bila visoka - ljudski životi. Nije preterano reći da su heroji sa Košara zaslužili epitet spartanaca s Termopila - poručuju iz Udruženja.

 Na Dan sećanja, 24. marta, jedan od učesnika te bitke, njihov veteran Miroslav Višnjić rekao je:

- Svi su oni imali svoje snove, planove, želje i težnje koje, nažalost, nisu uspeli da ostvare. Umesto komfora, izabrali su da rizikuju i zadobili su besmrtnu slavu u carstvu nebeskom.

Udruženje veterana organa bezbednosti i Vojne policije od Dana sećanja, 24. marta, pa sve do 13. maja, Dana Udruženja, neprekidno  sa više manifestacija neguje sećanje na junaštvo i žrtve branilaca otadžbine.

Ove godine po prvi put danas, 7. aprila, povodom početka kopnene bitke na Košarama, Udruženje veterana OB i VP Srbije organizovalo je  obeležavanje tog datuma zajedničkim skupom veterana, boraca s Košara s članovima porodica poginulih veterana u Domu Vojske Srbije u Beogradu, u prisustvu brojnih visokih zvaničnika i gostiju.

Veterani dali zavet da će čuvati sećanje na heroje s Košara

Alo

 

U Domu Vojske Srbije, zajedno sa porodicama poginulih drugova, u istovremeno tužnom i veličanstvenom stroju veterani su dali zavet da će još više nego do sada negovati sećanje na poginule drugove i voditi brigu o njihovim porodicama. Ono što je ovaj skup činilo veličanstvenim jesu žive reči koje su se mogle čuti po prvi put  od neposrednih učesnika bitke i članova porodica boraca koji su u toj bici poginuli.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading