Siniša Mali
Foto: Printscreen/Printscreen/Instagram

Mali je na javnom slušanju u Skupštini Srbije o Predlogu zakona o budžetu za 2024 i Predloga zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2022. kazao da je ovo četvrta godina da se u isto vreme u republičkom parlamentu nalaze završni i budžet za narednu godinu, koji je kako je naglasio razvojni i nastavak politike koju vodi  Vlada Srbije.

"Budžet za narednu godinu je nastavak politike povećanja plata i penzija, izgradnje i zaštite životnog standarda građana", kazao je Mali.

 

 

On je naveo da je predloženi budžet za 2024. razvojni i da predviđa   visoka ulaganja u kapitalne investicije.

Prema njegovim rečima, 6,8 odsto BDP-a u narednoj godini biće usmereno ka kapitalnim investicijama.

On je naveo i da se predlogom budžeta za 2024. godinu planira deficit od 2,2 odsto, dok je za ovu bio planiran deficit od 3,3 odsto, ali da će iznositi 2,8 odsto.

"Ovaj iznos deficita omogućava podizanje plata i penzija, drži i javni dug pod kontrolom i on će iznositi 51,7 odsto naredne godine" , rekao je Mali.

On je naveo i da će Srbija ove godine, uprkos krizi  imati 68-69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je projekcija za sledeću godinu 74 do 75 milijardi evra.

Potpredsednik Vlade je kazao i da će u narednoj godini biti povećane plate za 10 odsto celokupnom javnom sektoru, kao i penzije za 14,8 odsto.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading