OTKRIVEN NOVI PLAN ZA UKRAJINU Ovo su 4 ključne faze
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo piše Vašington post i napominje da plan uključuje četiri faze.

- Dokument je, prema američkim zvaničnicima blisko povezanim sa planiranjem, sastavljen uzimajući u obzir četiri faze: borbu, izgradnju, restauraciju i reformu - navodi se u objavi.

Očekuje se da će Vašington garantovati podršku kratkoročnim vojnim operacijama, kao i da će u budućnosti ojačati ukrajinske oružane snage kako bi bile u stanju da izdrže udare ruske vojske.

Dokument će sadržati „konkretna obećanja i programe za zaštitu, obnavljanje i proširenje ukrajinske industrijske i izvozne baze, kao i pomoć zemlji da sprovede političke reforme neophodne za punu integraciju u zapadne institucije“.

Faza „izgradnje“ strategije fokusira se na obaveze izgradnje budućih ukrajinskih bezbednosnih snaga na kopnu, moru i vazduhu. Pored toga, plan uključuje dodatne mogućnosti protivvazdušne odbrane za stvaranje zaštitnih „mehurića“ oko ukrajinskih gradova van Kijeva i Odese , navodi se u publikaciji.

Administracija planira da ovog proleća objavi svoj nacrt desetogodišnje bezbednosne garancije, pod uslovom da Kongres odobri zahtev predsednika Džozefa Bajdena za 61 milijardu dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu, piše VP.

Prošlog jula, sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je pružanje bilo kakvih bezbednosnih garancija Ukrajini krajnje pogrešno i veoma opasno, pišu RIA Novosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading